Някои интересни острови, които да посетите в Гърция (част 1) - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Някои интересни острови, които да посетите в Гърция (част 1)
Автор: Peika.bg
Някои интересни острови, които да посетите в Гърция (част 1)
Снимка: wikimedia

Имаме толкова много причини да обичаме гръцката ни съседка, особено лятото - кристално сините води, слънцето, синия и белия цвят, които са станали като визитна картичка, морската храна, приветливото отношение на гърците, безкрайните плажни ивици, разхлаждащите коктейли, островите, Атина, Солун и какво ли още не.

Гръцката история е толкова интересна и сякаш се е пропила във всяко ъгълче и камъче на страната. Освен лежейки на плажа с коктейл в ръка, има много други неща, на които можете да се насладите. Морските дарове изкушават и най-големите чревоугодници, а гледките, които се разкриват от заведенията правят обстановката още по-приказна.

Нека видим някои интересни острови, които да посетите в Гърция:

Остров Амуляни

Някои интересни острови, които да посетите в Гърция (част 1)
Снимка: wikimedia

Остров Амуляни е миниатюрен остров, който може да се обиколи целия с каяк за половин ден. Намира се в горната част на Халкидики, съвсем близо до ръкава Атон ти предразполага още от първата ви крачка на пристанището да преминете на режим безгрижие.

Островът е населен от по-малко от 100 години.

 

Плажове на Амуляни: 

Агиос Георгиос – това е плажът, който е срещу Урануполи, до него се стига с кола от пристанището или с лодка. Ако идвате с кола, по пътя ще видите и много по-малки плажчета, от които можете да си харесате.

Аликес – стига се с кола, има хубав пясък и поредица от плажни барове.

Порто Агио – плаж със син флаг.

На всеки плаж можете за съвсем приемливи цени да наемете лодка или каяк, с които да се впуснете в морско пътешествие. Миниатюрните ненаселени островчета Дрения (или както им казват местните, Магарешките острови) са на 10 минути с лодка (около 30-40 минути с каяк) от Амулиани и са подходящи за гмуркане и плуване, както и за пауза и хапване между плаванията (има таверна).

Остров Скиатос

Някои интересни острови, които да посетите в Гърция (част 1)
Снимка: wikimedia

Островът е от групата на Спорадите, които включват - о. Скиатос, о. Скопелос и о. Алонисис, като о. Скиатос е познат като малкото бижу на Спорадите. Най-лесно от сушата Скиатос се достига с ферибот от град Волос (на около 30 км по море).

Бурци - това е малък полуостров с буйна растителност, където руините на Венецианска крепост все още бдят над остров Скиатос и неговите жители. Крепостта е основана през 1207 г. от братя Гизи, но е разрушена през 1660 г., когато адмирал Морозини превзема острова. Това е и едно от най-романтичните места в Гърция с богата иглолистна растителност, приканваща сянка и великолепна гледка към архипелага на Спорадите.

Ако пък искате да не сядате на заведение, а да се насладите на спокойствие, може да постоите на пейките на Бурци, които са с изглед към старото пристанище и да се насладите на залеза.

В Скиатос е роден и един от известните писатели-романисти на Гърция – Пападиамантис. Местните жители на острова много се гордеят с него и са изразили признателността си като са кръстили главната улица на негово име и са му направили паметник и къща-музей.

Островът има постоянно население от 500 души, а през летния сезон се пълни с хиляди туристи. До него можете да стигнете и със самолет. За съжаление от България полети няма, но в Англия островът е една много популярна дестинация и всекидневно стотици туристи пристигат на нег. Освен англичани неочаквано за мен имаше и много българи, македонци и албанци.

Остров Родос

Някои интересни острови, които да посетите в Гърция (част 1)
Снимка: wikimedia

Наричан е още Островът на рицарите и притежава невероятна красота и богата история. 

Той е един от най-големите острови на Гърция в Егейско море и е разположен между Турция, Гърция и Кипър, а населението му наброява 110 000 души. 

Интересното е, че островът има формата на острие на стрела. Бреговата му ивица е около 220 км, а самият град има антична част и модерно търговско пристанище.

Родос е остров, устоял на множество нашествия на армии в миналото. Сега му се налага да устоява само на наплива на множеството туристи, които с право са привлечени от него. Там можете да намерите уникална смесица от красиви плажове, тюркоазени води, история, антични сгради и кули, които напомнят на една отминала епоха. 

Много от сградите са запазени и все още пазят духа на древните нашествия. Смесеният архитектурен стил създава специално усещане. На Родос можете да се потопите в необикновена атмосфера сред тесни павирани улички, готически кули, византийски църкви и османски джамии.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин