Мецово – мечата бърлога в Гърция - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мецово – мечата бърлога в Гърция
Автор: Елена Исаева

Гърция – плажове, руини, луксозни курорти и какво ли още не. В южната ни съседка определено има какво да се посети. Тук наистина им за всеки по нещо – море, планина, история, култура, фолклор. Едни от най-известните градове безспорно са Атина, Солун, Янина, Кавала и много други.

 В Гърция, обаче, има още доста интересни градчета, които не са толкова известни, но това също си има своите предимства. Понякога човек има нужда да посети някое по-спокойно и не толкова популярно място. Дори бих казала, че малките градове и села имат много повече чар и романтика от големите такива. Основната част от тяхната красота и магия е точно в това – уединението, бягството от забързания начин на живот и от големите тълпи.

Някъде там, в област Горна Влахия, по пътя за град Янина, близо до магистралата се намира планината Мицикели. В превод от гръцки език, това означава „меча бърлога“. Във високите части на тази красива планина, близо до ски курорт се намира и градчето Мецово. То е сравнително малко, с около 4 хиляди души население, но е наистина приятно място за почивка или ски екскурзия. Градът е разположен терасовидно по склоновете на планината и ходенето пеша по улиците му е като истински фитнес на открито. Колкото по-нависоко се качвате, толкова по-красиви гледки ще се открият пред вас.

Мецово – мечата бърлога в Гърция
Снимка: Елена Исаева

Малкото живописно градче е построено на 1200 метра надморска височина, сред красиви и зелени иглолистни гори. Мецово е заобиколен от 3 планински върха, от които се спускат 5 реки. Мястото е наистина изключително красиво и уютно. Почти всички къщички на територията на града са изградени в един стил – т. нар. планински – каменни основи и покриви от дърво или керемиди. Предполага се, че градът е построен върху древния Парореас, който е бил римски. Римляните са го заселили предимно с колонисти.

Мецово – мечата бърлога в Гърция
Снимка: Елена Исаева

Близо до централния площад на град Мецово се намира една красива и старинна постройка – храмът Агиа Параскеви. Църквата е построена през далечната 1511 г., като след това е реставрирана през 1888 г. Срещу самата църква се намират три малки изворчета, чиято вода се смята, че помага на всички пътешественици. Сянка на тези чудотворни извори правят красиви, вековни чинари, които са изключително красиви и дори бих казала необикновени.

Мецово – мечата бърлога в Гърция
Снимка: Елена Исаева

Град Мецово е една от най-популярните зимни дестинации за любителите на ски, сноуборд или красиви снежни гледки. Това малко планинско курортче има страхотен заряд и очарование. Почти навсякъде има малки магазинчета, които все още имат облика на спретнати дюкянчета. От тях може да си закупите всякакви местни продукти – мляко, сирене, кашкавал, ръчно направени сувенири от дърво или красиви покривки, бродирани на ръка, плетени терлици и разбира се много хубаво и пивко вино.

Мецово – мечата бърлога в Гърция
Снимка: Елена Иса

В града има и статуя на майка мечка с малкото си меченце. Това е един от символите на град Мецово. Ще откриете множество сувенири, на които има изобразени едно или повече мечета.

В Мецово не липсват и интересни заведения и кафенета. Те са доста малки, но изключително уютни и гостоприемни.

Районът на града е подходящ за планински разходки сред красивата природа. Дали ще изберете къс или дълъг маршрут, няма значение, защото навсякъде ще може да се насладите на красотата на градчето и околностите.

Мецово – мечата бърлога в Гърция
Снимка: Елена Исаева

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин