Генуа: Забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Генуа: Забележителности за един уикенд
Автор: Албена Пехливанова

Добре дошли в едно от най-великите пристанища, съществували някога! Само при споменаването на Генуа изплуват образи на стотици кораби, оживена търговия, лигурски червеникави къщи и Христофор Колумб. Неслучайно Генуа носи прякора Невероятната (La Superba) – сами ще се убедите в това още при първата си среща със Старото пристанище. Дори и днес в Генуа се намира най-голямото пристанище на Италия, а част от Стария град е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Ето кои са основните забележителности, които можете да видите в Генуа за един уикенд време.

Старото пристанище (Porto Antico) - То е част от пристанището, днес превърната в жилищна част с богат културен живот и магнит за туристите. Тук има няколко внушителни сгради от 16-и век, както и най-големият аквариум в Италия.

Фарът (Lanterna) - Фарът със своите 117 м височина се е превърнал в символ на Генуа. Можете да се качите до наблюдателна площадка на първата тераса (вход: 2 евро), а покрай фара има приятна алея за разходка.

Катедралата Сан Лоренцо - Тази впечатляваща постройка се появява за пръв път през пети век. При разкопките са открити предхристиянски саркофази, а едно ниво под катедралата има музей-съкровищница, в който ще видите бижута и сребърни предмети от последните 12 века.

Църквата Санто Стефано - Тази средновековна църква е изключителен пример за романска архитектура. Намира се на хълм с гледка към улица „20-и септември“. Любопитно е, че църквата попада в енорията на къщата на Христофор Колумб и се предполага, че той е кръстен именно тук.

Дворецът на дожите (Palazzo Ducale) - Това е бившият дом на дожите на Генуа. Днес е превърнат в музей, като има две фасади и два входа. Можете да разгледате бившата тъмница и да се качите до кулата и да видите Генуа отвисоко (вход: 5 евро, понеделник затворен).

Къщата на Христофор Колумб - Къщата, в която Христофор Колумб е прекарал детските си години, се намира в самия център на Генуа – на площад Данте (вход: 5 евро). Или по-точно, сградата, изградена върху основите й, след като оригиналната сграда е унищожена при нападение от французите през 1684 г. Заради централното си разположение в район с много нощни заведения, днес Къщата на Колумб се е превърнала в място за срещи на младежите от града.   

Корабът Коста Конкордия - През юли 2014 г. корабът Коста Конкордия, който се разби през януари 2012 г. край остров Джилио, беше докаран на буксир в пристанището на Генуа. Специално корабче с екскурзовод се доближава на 200 м от кораба и позволява на туристите да видят лайнера отблизо. Очаква се корабът да остане в Генуа около 2 години, след което ще бъде предаден за скрап. Още за посещението на Коста Конкордия.

Аквариумът в Генуа - В Генуа с деца или с детето във вас, което все не успява да порасне – аквариумът в италианския крайбрежен град е задължителна морска спирка. Отделете си цял ден за изследване на морските дълбини от тропиците до Антарктида, за шоуто на делфините и за омагьосващите цветове на корали, риби и медузи. Научете повече за Аквариума в Генуа.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин