Гитхорн: Градът без нито една улица - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гитхорн: Градът без нито една улица
Автор: Мария Ангелова

Да, тук действително няма как да ви блъсне кола на улицата поради две прости причини – защото няма коли и защото няма улици. Гитхорн е мини вариант на Венеция - с канали, само че без дворци и площад с подивели гълъби.

Жителите на Гитхорн (Giethoorn) се гордеят с приказните си къщи с наклонени покриви, оглеждащи се във водите на каналите. Почти всеки местен на практика живее на свой частен остров. Отделете си повече от ден и се настройте за безкрайни разходки от единия на другия бряг по над 150-те моста в селцето.

Гитхорн е основан около 1230 г. от францискански монаси, които идват тук след голямо наводнение. Когато пристигат, те намират много рогове от диви кози, вероятно удавили се в наводнението, откъдето идва и името на селото – нещо подобно на „Кози рог“. Монасите започват да използват торфа в района и изкопават канали, за да го транспортират, а големи територии се превръщат в езера, много от които не са по-дълбоки от 80-90 см.

Част от очарованието на селцето може и да ви убегне заради тълпите туристи, които идват ежедневно тук, но пък в крайна сметка, и вие сте един от тях, тъй че все някак ще го преглътнете. В старата част на селото днес има и велоалеи, така че може за малко да се престорите, че не сте турист, да си наемете колело и да се придвижвате като холандците. Иначе останалите начини за достигане от едно място на друго са два – пеша по мостчета и пътечки или с лодка по каналите. А през зимата (ако е достатъчно студено) имате и трети вариант – да се присъедините към стотиците холандци, които се пързалят с кънки по каналите.

Полезна информация: Най-близкото голямо летище до Гитхорн е Схипол в Амстердам (около 130 км), летището в Айндховен е на около 200 км. Туровете с лодки по принцип се осъществяват през цялата година, но по-добре не идвайте зимата, ако искате да плавате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Valentin Bekiarov, 11.10.2012 | 02:06
точно на табелката пише ПОД наем verhuur van: Иначе мястото наистина е красиво но при слънчеви дни които са малко за Холандия.Къщите с сламени покриви също са атракция но и доста солени за купуване с минимална цена от 600 000 евро без екстри.
Anna Ivanova, 05.10.2012 | 16:09
Kakva neveroytna krasota,kato v prikaskite
Абонирайте се за нашия бюлетин