Гластънбъри – в страната на чудесата - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гластънбъри – в страната на чудесата
Автор: Елена Исаева

Може би свързвате английското градче Гластънбъри с ежегодния Гластънбърийски фестивал, а може би никога не сте чували за него. Ако някога ви се отдаде възможност, непременно го посетете.

Гластънбъри е истинско олицетворение на „Страната на чудесата“. Тук всичко е възможно, но някак изглежда невъзможно. Местните жители се разхождат с различни костюми всеки ден – не, нямат празник, просто изразяват своите емоции и чувства чрез шарените си и забавни облекла. Истинска наслада е да ги съзерцаваш. Приличат наистина на леко шантави, дори някои ги оприличават на луди – но не е ли всеки от нас малко шантав, малко луд?

Хората са нереално сърдечни, чак бих казала съмнителни. Но на втория си ден в това градче осъзнах – те са истински щастливи. Те не страдат от скрупулите на чуждото мнение, не се интересуват как изглеждат в очите на околните, за тях важно е само и единствено тяхното вътрешно състояние. Сякаш живеят в един паралелен свят – колкото еднакъв с нашия, толкова и различен. Е, кои са лудите сега – ние или те?

Гластънбъри крие неимоверно красиви и енергийно зареждащи места за малката си територия. Едно такова зареждащо място, безспорно е Абатството на Гластънбъри. За съжаление, от него не е останало кой знае колко, но наистина е било величествено и много важно за цяла Англия. Смята се, че тук е гробът на крал Артур и Гуинивиер.

Гластънбъри – в страната на чудесата
Снимка: Елена Исаева

Друго много интересно място е планината Тор и кулата на Архангел Михаил на върха ѝ. Тя се намира съвсем близо до абатсвото. Легендата разказва, че именно това място е мистичният остров Авалон. Смята се, че тази кула на архангела е точно на една линия с много други негови кули пръснати из света – случайност или не?

Гластънбъри – в страната на чудесата
Снимка: Елена Исаева

Дали е така, никой не знае със сигурност, но това не пречи на местните жители именно с това да привличат туристите. Изкачването до върха е много леко и приятно, а от там се разкрива красива гледка към Гластънбъри и цялата околия.

Гластънбъри – в страната на чудесата
Снимка: Елена Исаева

Градът е меко казано очарователен. Пълен е с малки кафенета и магазинчета за уникални сувенири. Тук няма да откриете стандартните магнити и картички. В Гластънбъри най-честите подаръци, които всеки си взима, са различни естествени минерали – като калцит, кварц, селенит и други, изваяни в красиви форми или направени на изящно бижу. Интерес будят и малките антикварни книжарници, които са пълни с истински съкровища на много ниски цени.

В градчето още може да се насладите на красивите т.нар. „градини на кладенчето“. В тях има различни интересни растения и цветя, както и малки езерца, пълни с вода. Не е нужно да хвърляте стотинки тук, тъй като местните го смятат за свещено място, но не пречи да си пожелаете нещо – може и да се сбъдне.

Гластънбъри – в страната на чудесата
Снимка: Елена Исаева

На всяка улица ще се сблъскате с тяхното улично изкуство – танци, под съпровода на различни музикални инструменти, интересни староанглийски песни, шарени графити и хора, приличащи много на някогашните хипита, с цветни одежди и странни прически. За момент дори е трудно човек да повярва, че се намира в Англия – толкова осводобени и весели хора, по мое мнение, няма на целия остров.

Гластънбъри – в страната на чудесата
Снимка: Елена Исаева

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин