Уелс – най-малкото градче в Англия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Уелс – най-малкото градче в Англия
Автор: Елена Исаева

Някъде в красивата английска провинция се крие най-малкото градче в Англия. Въпреки малките си размери, то може да се похвали с интересна архитектура и спокоен живот. Градът е разположен в район Съмърсет, като в близост до него са градовете Бат ( на 35 км) и Бристъл (на 37 км).

 

В това малко, спретнато, градче определено има какво да се види, за всеки желаещ да го посети. Уелс има доста голяма катедрала за своите размери. Тя се намира в историческия център на града близо до Епископския дворец. Пред катедралата има огромна поляна, на която често англичаните си правят пикници. На нея също така през делнични дни може да видите ученици от различни училища, които имат час за обяд или физкултура на открито.

Това истинско произведение на изкуството е построено между 1175 г. и 1490 г. в ранен готически стил, където напълно отсъстват романски елементи. Катедралата е посветена на Свети Андрю. Англичаните смятат, че тази катедрала е една от най-красивите в цяла Англия и я наричат „най-поетичната от всички катедрали“. Камбаните на катедралата са 10 на брой, подредени в кръг, като този камбанен кръг е най-тежкият такъв в света. Друг интересен факт за катедралата е, че първият запис на орган от нея е направен през далечната 1310 година.

Уелс – най-малкото градче в Англия
Снимка: Елена Исаева
 

Наистина, прекрачвайки прага на катедралата ще се озовете на едно величествено място. Отделете няколко часа за Уелската катедрала и ви обещавам, че няма да съжалявате. Ако имате късмет може да попаднете и точно, като органът свири.

Веднага до катедралата се намира Епископския дворец, който има приказен двор с едно кафене по средата, от което навсякъде има страхотна гледка. Архитектурата на двореца е доста необичайна за църковна сграда, тъй като има защитен ров и доста добре укрепени стени. Към двореца има 14 акра градини с различни растителни видове, кой от кой по-красив и екзотичен. Стените на двореца минават почти през целия исторически център на града.

 

Уелс – най-малкото градче в Англия
Снимка: Елена Исаева

Като всеки град и тук има пазарни дни. Пазарът в Уелс е наистина много интересен. Обикновено се разполага на една от широките улици близо до един от входовете на епископския дворец. Тук освен хранителни стоки, растения, посуда, сувенири, мебели, се продават и много ценни и антикварни книги. При добро желание и малко повече ровене из стелажите може да откриете истински съкровища, като например много добре запазено копие на „Абатство Нортангър“ от Джейн Остин на английски език от 1940 година, само за 1 паунд.

Уелс – най-малкото градче в Англия
Снимка: Елена Исаева
 

Съвсем близо до Уелс, само на няколко километра, се намират известните пещери Уоки Холоу. Те са истинска атракция, както за деца, така и за възрастни. Пещерите са оцветени в различни цветове, като в тях има изградени много забавни и образователни игри. До тях има малък парк с макети на динозаври в почти реални размери. Близо до него има хотел, приличащ на изваден от някоя приказка. Районът е чудесен за разходки в прохладната и чиста гора.

Английската провинция е много по различна от забързаните големи градове. Тя е спокойна, подредена и много красива. Пътувайки из нея ще почувствате истинска хармония и ще придобиете съвсем различна представа за Англия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин