Да гледаш кино през прозореца - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да гледаш кино през прозореца
Автор: Peika.bg
Да гледаш кино през прозореца
Снимка: windowflicks

Със затворени в обозримо бъдеще кина в Берлин нова инициатива, родена от стеремежа хората да се разнообразят, привежда киносалона в домовете на хората.

Липсва ни киното. Миризмата на пуканки и гледане на интересна история, изиграна на големия екран. Засега трябва да се справим без пълното кино изживяване. Жителите на Берлин се наслаждават на едно интересно преживяване чрез Windowflicks, филмов проект, който вдъхва радостта от киното.

Да гледаш кино през прозореца
Снимка: instagram

В отговор на ограниченията, налагани заради нуждата от социалното дистанциране, няколко квартала в града канят жителите да излязат на балконите си, в градините, дворовете или по прозорците, за да гледат филми, прожектирани върху стените на съседни сгради в т.нар. Facadekinos (фасадно кино). Филмовите програми се осигуряват от групата на арт артхаус Yorck, а в някои общности чрез местни фирми като Knalle Popcorn се разпространяват безплатни пуканки.

Да гледаш кино през прозореца
Снимка: instagram

„Идеята ни беше да демонстрираме, че хората не се нуждаят от убежище на цифровите екрани, те могат да отворят прозорците си и да гледат филм със съседите си“, казва Олаф Кархоф, директор на MetaGrey, берлинска архитектурна фирма, поддържаща проекта Windowflicks.

Да гледаш кино през прозореца
Снимка: instagram

За да участват, любителите на филмите трябва да изпратят имейл до Windowflicks, за да изразят своя интерес и трябва да живеят в жилищен блок, където най-малко 20 прозореца гледат към празна стена. Докато повечето филми са със субтитри, за да не смущават онези в района, които не искат да ги гледат, някои от тях са излъчени с мощни озвучителни системи, след като пълен квартал или апартаментен блок е проявил желание за филмовата атракция.

Да гледаш кино през прозореца
Снимка: instagram

Организаторите предлагат прожекции безплатно, въпреки че се насърчават дарения за подпомагане на кампания за набиране на средства, наречена Fortsetzung Folgt. 

Да гледаш кино през прозореца
Снимка: instagram

"Берлинският кино пейзаж е един от най-разнообразните в света, програма, толкова цветна, колкото и градът. Съществуването на кинопрограмите в Берлин е застрашено от настоящата творческа почивка", се казва в изявление на Metagrey. "Бихме искали да допринесем за осигуряването на поминъка на програмните кина в Берлин и следователно да подкрепим кампанията."

Италианците се радват на подобно преживяване с кампанията в социалните медии #CinemaDaCasa, която всяка вечер от 22:00 часа излъчва филми; екранизиране на всичко - от класика до семейни филми и любими комедии. В Париж затвореното кино La Clef прожектира филми на стената на съседна жилищна сграда, докато в Литва празно летище е превърнато в театър.

В Корк, Ирландия, един мъж превърна жилищната си улица в кино на открито, като прожектира стари филми отстрани на къщата си, така че съседите му да могат да гледат от градините си. Саундтракът се излъчва към техните радиостанции.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин