Global Greeters – как да намериш приятел вместо гид - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Global Greeters – как да намериш приятел вместо гид
Автор: Мария Ангелова
Global Greeters – как да намериш приятел вместо гид
Снимка: Thinkstock/Guliver

Global Greeters е от онези чудесни инициативи за споделяне, които обожаваме. Не само защото са безплатни, но и защото срещат (не)обикновения пътешественик с нови градове през погледа на точния човек: местния.

Тръгвате за Мадрид. Никога преди не сте били в Мадрид. Вместо да се заплитате с карти, пътеводители и неактуални адреси, си резервирате „посрещач“ - местен доброволец, който ще ви разходи из града. Уговаряте си дата, час и място за среща. Разменяте няколко имейла с подробности (кой с какво ще е облечен, евентуално телефон). И очаквате срещата със своя личен гид и приятел.

Имаме две най-любими неща в Global Greeters: че можете да посочите интересите си и да видите само тази част от града, която истински ви вълнува. И че градът е пречупен през погледа, живота и съдбата на този, който ви развежда.

Тук беше първият ми апартамент, когато се нанесох със семейството си в Мадрид преди 20 години“, ми разказа Хулия, докато минавахме покрай една от големите галерии в града. Същото би ви казала и ваша приятелка, ако сте й дошли на гости.

С някои от „посрещачите“ може да се случи така, че да станете истински приятели, а не само познати за 2 часа.

Идеята се появява през 1992 г., когато Лин Брукс създава Big Apple Greeter в Ню Йорк, за да покаже на посетителите от цял свят своя град такъв, какъвто самата тя го вижда. Идеята е приета с голям ентусиазъм и постепенно се разпространява по целия свят. Днес „Глобалните посрещачи“ са мрежа от независими една от друга организации в стотици градове по целия свят.

Можете да откриете своя „посрещач“ тук

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин