Най-добрите безплатни атракции в Дъблин - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-добрите безплатни атракции в Дъблин
Автор: Петя Димитрова
Най-добрите безплатни атракции в Дъблин

Може би ще се изненадате, но голяма част от атракциите в Дъблин са всъщност безплатни. 

Тринити Колидж

Спокойно, няма да ви караме да се забивате сред купища книги в библиотеката. Тринити колидж е най-старият функциониращ университет в страната и определено впечатлява с кампуса си. Основан е през 1592 г. по подобие на Оксфорд и Кембридж. Искате да се върнете към студентските си години с един по-различен прочит? Може да се разходите свободно без да плащате нищо, или да изберете тур с гид, който обаче ще ви струва 10 евро.

Библиотека Честър Бийти

Добре де, не се сдържахме с библиотеката. Но Честър Бийти (Chester Beatty) е специална. Тя съчетава библиотека с арт-галерия. Обявена е за Европейски музей на годината през 2002 г.

Колекциите й са разделени на две: свети традиции и арт традиции. Можете да разгледате много ръкописи, миниатюри, картини и какво ли още не. Освен двете постоянни библиотеката-музей предлага и временни изложби.

Входът е безплатен, а работното време варира според сезона.

Музеят на евреите

Историята на еврейската общност в Ирландия датира от векове. Първите данни са от 1079 г. В Музея на евреите (Jewish Museum) специално място е отделено на Холокоста, но тук може да се запознаете с много други неща, свързани с тяхната култура.

Национален археологически музей

В Националния археологически музей ще се запознаете нагледно с историята на Ирландия. Келтски и средновековни артефакти, златни и сребърни монети, останали наследство от викингите, исторически преглед на ирландското изкуство. Всичко това, а и още много други неща може да разгледате съвсем безплатно. Музеят предлага и турове с екскурзовод, които са на символична цена.

Класическо и модерно изкуство

Двете най-известни галерии в Ирландия – Националната галерия и Музеят на модерното изкуство са с вход свободен. От вас зависи коя ще предпочетете. 

Националната галерия работи от понеделник до събота от 9:30 до 17:30 ч. (от 9:30 до 20:30 ч. в четвъртък) и от 12 на обед до 17:30 ч. в неделя.

Работното време на Музея на модерното изкуство е от вторник до събота от 10 до 17:30 ч. и неделя от 12 на обед до 17:30 ч. Понеделник е почивен ден.

Музика на открито

Трудно ще ви се отдаде възможност да случите на безплатен концерт на U2. От друга страна, уличните музиканти в Дъблин съвсем не са за подценяване. Ще ги намерите из целия град. Знаете ли, може да се окажете първите, чули следващата световна сензация!

На гости на Боно

Звездата и неговото семейство все още имат къща в едно от предградията на Дъблин? Адресът е Vico Rd, Killiney. Едва ли ще ви поканят на кафе, но пък какво ви пречи случайно да минете покрай дома им. Човек никога не знае!

Президентската резиденция

Президентската резиденция (Aras an Uachtaráin) се намира в Парка на Феникса (Phoenix Park) и е построена през далечната 1754 г. Богата история, две зловещи убийства и много видни гости… Повече за резиденцията можете да научите, ако се включите в някоя от безплатните обиколки, организирани от посетителския център към нея. През лятото обиколките започват в 10:15 часа и продължават до 4 следобед. Зимното им работно време е от 10:30 до 15:30 часа.

Парка на Феникса

Така и така сте стигнали до Президентската резиденция, можете да отделите малко време и на парка. Страхотен шанс да си отдъхнете от шума на Дъблин. Паркът е един от най-големите градски паркове в света. Открит е през 1662 г. и оттогава е любимо място за почивка на дъблинчани.

Градският замък

Да разгледате замъка на Дъблин отвътре си е платено удоволствие, но никой не ви спира да го видите отвън. Най-старинните части на замъка датират от 12-ти век., но впоследствие той бива многократно разширяван. В момента се използва като правителствена резиденция.

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин