Градът-крепост на воините от облаците - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Градът-крепост на воините от облаците
Автор: Peika.bg
Градът-крепост на воините от облаците
Снимка: Andreas Kambanis/Flickr

Куeлап – един от най-големите древни паметници в Южна Америка.

Градът-крепост се издига по северното крайбрежие на Перу, на 3000 метра височина в Андите. Оригиналната крепост покрива площ от 65 000 кв. км. Изграден е от хората от културата Чачапоя, известни като "воините от облаците". Те населявали тези земи още преди инките. Така че Куелап всъщност е по-стар дори от Мачу Пикчу. 

47952

Крепостта е изградена през 6-ти век. До 15-ти век тя е във владение на хората от Чачапоя, след което идват инките. Изглежда, че те са пощадили местните. През 16-ти век обаче пристигат испанците. Културата Чачапоя замира, а Куелап е изоставен.

47953

Векове наред градът-крепост е оставен на стихиите на времето. И макар местните да го помнят и знаят, той е преоткрит за външия свят едва в края на 19-ти век. 

47951

На места стените на крепостта достигат 20 метра височина и дебелина 80 сантиметра. Предполага се, че зад тях са живяли до 300 000 души.

47954

Вече има изграден нов кабинков лифт, който да отвежда посетителите от града-крепост. С него можете да стигнете до Куелап за 20 минути. Другите варианти са: час и половина с автомобил или 3-4 пешеходен преход. 

47956

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин