Градът на розите в Румъния и приказната му градина - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Градът на розите в Румъния и приказната му градина
Автор: Peika.bg
Градът на розите в Румъния и приказната му градина
Снимка: rolandia.eu

Всички знаем, че градът на розите в България е Казанлък, а знаете ли кой е румънският град на розите? Това е Тимишоара. Градът ще бъде Европейска столица на културата през 2021 г., но вниманието ни днес е привлечено от Парка на розите. 

Този очарователен и спокоен оазис се намира в сърцето на Тимишоара и му дава прякора "Градът на розите". Когато е бил построен, паркът е бил най-големият розариум в Югоизточна Европа и въпреки че много от цветните му видове са изчезнали, градината все още излъчва ефирна красота, която достига своя връх, когато розите цъфнат.

Разхождайки се по алеите, ще можете да се насладите на аромата на цветята и на интригуващите архитектурни структури, които са изработени от дървени декоративни сенници и пълзящи рози.

Двете статуи на входа на парка разказват на посетителите за неговата славна история. Тя започва с Вилхелм Мюлер, който в края на 1800 г. става чирак в най-известния цветар в Тимишоара - Niemetz. Той се омъжва за дъщеря му и бавно започва да се грижи за семейния бизнес.

Мюлер създава различни видове рози, най-известната, от които е мадам Джоузефин - роза със златни венчелистчета и бели петна, кръстена на любимата му съпруга. С течение на времето той става известен в цялата Австро-Унгарска империя като един от най-добрите градинари на своето време. Цветята, които отглежда се разнасят по целия континент. Освен това е избран за официален доставчик на цветя за Кралския дом на Хабсбургската империя.

Един от най-големите му проекти е Кралската градина на розите, която заема площ от над 9 хектара, включително и площта на настоящия Парк на розите. Градината е открита през 1891 г., тъй като градът е бил домакин на важна търговска и индустриална изложба. В нея били показани над 300 вида рози, а всички присъстващи, включително и  император Франц Йосиф, били впечатлени от красивата гледка.

Кралската градина на розите скоро се превръща в едно от най-популярните места в Тимишоара, където се събират елитни членове на обществото, за да прекарват времето си. Градината обаче е унищожена по време на Първата световна война. Въпреки че Вилхелм Мюлер почива през 1908 г., семейният бизнес е продължен от неговия син, Арпад Мюлер. Той е натоварен с проекта за изграждането на парк, който да превърне Тимишоара в "град на розите". За щастие тази дългогодишна мечта на фамилията става факт.

Заедно с помощта на архитект Деметрович, Арпрад строи най-големия розариум в Югоизточна Европа по това време. На откриването през 1934 г. паркът заема площ от малко над 2,5 хектара. В него има над 1200 различни вида рози. Славата на парка се дължи отчасти и на дамите от висшето общество, които използват своето влияние и богатство, за да купят някои от най-редките и най-нови видове рози!

След като паркът е трагично разрушен още веднъж, по време на Втората световна война, той е възстановен между 1954 и 1955 г., този път под влияние на комунистическия режим. Изчезващите розови видове са заменени с по-често срещани местни сортове. Появява се нова атракция в парка - амфитеатърът на открито, където се провеждат много социални събития през годините до падането на комунизма в Румъния.

Последните работи за модернизация се осъществяват през 2011 и 2012 г. Днес паркът, чийто размер е намален на един хектар, има около 600 вида рози. В се организират повечето от важните събития в града. Те включват Международен фестивал на фолклора в Тимишоара ("Фестивалът на сърцата"), който се провежда през юли и събира фолклорни танци от цял ​​свят. Освен това паркът е домакин и на Фестивала за улична храна, който постига огромен успех през последните няколко години от неговото създаване.

През топлите летни вечери има филмови прожекции в открития амфитеатър на градината, а през деня паркът е чудесно място за цялото семейство или за романтична среща. Паркът на розите е чудесен повод да избягате от оживената атмосфера на града и да се потопите в красота и блажени аромати. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин