Градчета, които ще ви накарт да се влюбите в английската северна провинция - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Градчета, които ще ви накарт да се влюбите в английската северна провинция
Автор: Елена Исаева

Англия определено не е само Лондон или другите големи градове. Малките градчета носят истинския английски чар и дух и няма да ви оставят безразлични към английската провинция.

 

Ето и някои от тях:

Градчета, които ще ви накарт да се влюбите в английската северна провинция
Снимка: pixabay.com

Дарлингтън – това малко английско градче се намира на 36 километра от Дърам и е една чудесна опция за полудневна екскурзия. В града може да се видят часовниковата кула, покритият пазар, катедралата „Свети Кътбърт“, както и красивите градски паркове.

Градчета, които ще ви накарт да се влюбите в английската северна провинция
Снимка: pixabay.com

Съндърланд – този град се намира дори по – близо до Дърам, само на 20 километра. Градът е разположен точно на мястото, на което река Уиър се влива в Севрно море. От 1986 година в града е разположен завод на японската автомобилна компания „Нисан“, най-голямото автомобилостроително предприятие в страната. Тук освен градската катедрала, могат да се разгледат и няколко парка, музеи и ботаническа градина.

Мидълзбро – този северен английски град отстои на 42 километра от град Дърам. Мидълзбро е разположен на живописната река Тийс. Градът е една от първите мишени във Великобритания, които са бомбандирани по време на Втората световна война. Били са разрушени са около 200 сгради, които по-късно са възобновени. В града има няколко места, които трябва да бъдат включени в туристическата обиколка на града. Това са транспортният мост, който е построен през 1911 г.; къщата Окъм хол, която е най – старият семеен дом в града, датираща от 16-17 век; музеят на Капитан Кук, който е роден в град Мартън, днес предградие на Мидълзбро; градските паркове; институтът за модерно изкуство, който е дом на някои уникални картини на Пикасо и други.

Градчета, които ще ви накарт да се влюбите в английската северна провинция
Снимка: pixabay.com

Нюкасъл – цялото име на града е Нюкасъл ъп он Тайн, което буквално означава Нюкасъл на Тайн (това е реката, която минава през града). Той се намира на около 30 километра от Дърам и е известен най – вече с футболния си отбор, който играе в Английската висша лига. Едно от местата, които не бива да се пропускат в града е замъкът „Нюкасъл“ (Нов замък), който е построен през 1080 г. по заръка на Уилям Завоевателят. Замъкът е бил построен върху руините на римска крепост. Друга забележителност в Нюкасъл е скулптурата „Ангела на Севера“. Тя се намира на самия вход на града и е висока 20 метра, а размахът на крилата ѝ е 54 метра (по – голям дори от този на Боинг 747). Реално тя се води в съседния град Гехстейг, но в доста брошури може да се срещшне като туристически обект от Нюкасъл. Това е най – голямата скулптора в цяла Великобритания. Нейният строеж започва през 1994 г. и завършва през 1998 г. цялата конструкция е струвала около един милион английски паунда.

Градчета, които ще ви накарт да се влюбите в английската северна провинция
Снимка: pixabay.com

Сихам – това морско градче се намира само на 20 километра от Дърам, на брега на Северно море. Градът възниква около 19 век, благодарение на въглищните магнати, тъй като този северен район на Англия е богат на въглищни запаси. В тази част на Англия, имено в Сихам се намират едни от най – хубавите плажове. Местата за посещение тук са: катедралата „Свети Джон“, която се намира в центъра на града; фарът на пристанището; зала Сихам, в която се провеждат различни меропроятия; статуята на Томи, която представлява статуя на войник от Втората световна война; градските паркове и други.

Хартпул – тпва е още един град на брега на морето, който се намира само на 30 километра от Дърам. Чудесен е за разходка край морето. Градът възниква 7 век, около едноименното абатство, което се предполага, че е основано около 640 година. От ноември месец 2014 г. в Хартпул се провежда зимен фестивал, на който има всякакви забавления, вкусна местна храна и напитки. Не са за пропускане и градската катедрала, музеите, галериите и най – вече разходките по морския бряг и в градските паркове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин