Оперният фестивал в Глиндеборн, Англия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Оперният фестивал в Глиндеборн, Англия
Автор: Елена Исаева
Оперният фестивал в Глиндеборн, Англия
Снимка: wikipedia

Оперното изкуство възниква вкрая на 16 век в Италия и постепенно се разпространява в Западна Европа. До 18 век италианската опера все още е доминираща. В края на 18 век Волфганг Амадеус Моцарт става водеща фигура в това изкуство.

 

Днес оперното изкуство вече е разпространено масово и е достъпно до широката публика, всеки може да отиде на опера. Освен в театрите, опера може да се гледа и слуша по радиото или телевизията. Изграждат се сцени на открито, където се създават уловия за акустика, с подходящи декори се пресъздава обстановка, в която се развиват действията по сюжета на операта.

Оперният фестивал в Глиндеборн, Англия
Снимка: wikipedia

 

Един от най  добре организираните оперни фестивали на открито е този в Глиндеборн, Източен Съсекс, Англия. Той се провежда от средата на май до края на август. Имението Глиндеборн притежава красиво украсен музикален салон и голям орган, благодарение на собственика си Джон Кристи, който е любител на музикалното изкуство. Първият фестивал е открит и проведен през 1934 г. Сградата постоянно е допълвана с нови и нови декори, за да може повече оперни представления да се показват на избраната публика. Постепенно оперният фестивал в Глиндеборн се превръща в сцена, на която се поставят опери, изпълнявани от едни от най – добрите певци. Изпълненията са на изключително високо ниво. Има изпълнение и от по – съвременно модерно изкуство, съчетано с театрална игра. Изявяват се професинални певци и артисти. С красивите си костюми, подходящи прически и талант, те радват изисканата публика. Всяко лято тук се събират любителите на операта, пътуват от Лондон до Глиндеборн, за да се насладят на прекрасното си любимо изкуство. Представленията започват следобяд, като имат продължителни антракти, в които зрителите се събират на поляната пред имението, организират си пикник или посещават местните ресторанти. Срещите са вълнуващи, разменя се любопитна и важна информация. Съчетават гледането на опера с време за релакс и забава.

Оперният фестивал в Глиндеборн, Англия
Снимка: wikipedia

На тази сцена може да се гледат опери на известни композитори. Най – много представяни са тези на Моцарт. Но разбира се има и продукции на Гершуин и още много други. Основният оркестър, който свири на фестивала е Лондонският филхармоничен оркестър.

Фестивалът е известен като английският летен сезон.  В днешно време се правят записи и представленията от фестивала могат да се слушат по радиото или да се гледат по телевизията. Това е наистина много впечатляващ спектакъл за всички, които са пленени от красотата и приказната душевност на оперното изкуство.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин