Греяно вино - рецепти по света и у нас - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Греяно вино - рецепти по света и у нас
Автор: Неделина Вангелова
Греяно вино - рецепти по света и у нас

Откъде идва?

И разбира се, всичко тръгва от Римската империя, откъдето получаваме първите сведения за топлото овкусено вино. Добрите римляни разпространили невероятната напитка из Европа и днес тя е популярна из целия свят. Греяното вино става традиционно питие през зимните месеци, заради загряващите си качества.

 

Как се приготвя?

Обикновено виното е червено, добавят се различни подправки и се нагрява. В зависимост от държавата, от където произлиза, рецептите биват най-различни. Основните подправки, които се използват, са канела, карамфил, индийско орехче, анасон, бахар, ванилия, захар. Понякога се слагат и плодове, като най-често се използва бергамот и портокал, но също и ябълка, смокиня, джинджифил и дори стафиди. Към виното се добавят и други видове алкохол, които могат да бъдат водка, ром, бренди, коняк, шери (ликьорно вино).

Може да се приготви и безалкохолно, като виното се замени със сок от грозде или от друг плод. Друг начин е, да оставим виното на котлона и да изчакаме докато алкохолът изфиряса.

Къде и как се пие?

Във Великобритания има две традиционни рецепти. Едната еПушещият епископ” - червено вино, лимони, бергамот, захар, канела, индийско орехче, джинджифил, бахар, карамфил. Плодовете се карамелизират и после към тях се прибавя виното и подправките. В другата рецепта канелата, карамфила, индийското орехче и захарта завират във вода и след това се прибавя виното, но без плодове.

И в Холандия се пие “Пушещият епископ”, но лимоните се заменят с портокали.

В Германия и Австрия виното се загрява с няколко пръчки канела, карамфил, анасон, захар и цитрусови плодове. Може да се прибави ванилия, а понякога и ром. В Русия правят виното по същия начин.

В скандинавските страни класическата рецепта е червено вино, захар, канела, кардамон, джинджифил, карамфил и бергамот. Често се подсилва с водка или с бренди.

Във Франция греяното вино се приготвя с канела, захар и лимони, като не трябва да бъде много сладко.

В Италия към виното се добавя захар, пръчки канела, карамфил, индийско орехче и лимонена или портокалова кора.

В Унгария греяното вино се подправя с канела, карамфил, захар и амарето (бадемов ликьор).

В Чехия има най-различни рецепти, но основната е с червено вино, мед, кора от лимон, пръчки канела, кафява захар, карамфил, сок от портокал и някакъв алкохол като водка, ром, бренди или бехеровка (чешки ликьор от билки). Подобна е рецептата и в Полша.

В Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения и Сърбия към червеното вино се прибавя канела, карамфил, индийско орехче, захар и кора от портокал и се сервира с резенчета лимон или портокал.

В България основната рецепта е червено вино, мед и черен пипер, като понякога се добавят ябълки, портокали и лимони. В Молдова се приготвя по същия начин.

В Румъния към виното се добавя захар, канела, индийско орехче, анасон, карамфил и портокал.

В Турция се използва сладко червено вино, към което се прибавят захар и плодове.

В Бразилия се приготвя от червено вино, кашаса (бразилска силна алкохолна напитка), пръчки от канела и карамфил.

В Япония се приготвя от саке (оризова алкохолна напитка, наричана още „оризово вино“), джинджифил и захар.

В Квебек, Канада напитката се приготвя от червено вино, кленов сироп и твърд алкохол.

В България отдавна сме престанали да се ограничаваме с традиционната рецепта. Различните заведения могат да ни изненадат с рецепти от цял свят, а всеки от нас вкъщи обича да експериментира и да прибавя нови съставки към виното.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин