Гробницата на Хонорий в София отваря врати - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гробницата на Хонорий в София отваря врати
Автор: Мария Ангелова

Кой е бил Хонорий и къде се намира неговата гробница?

Като част от подземния археологически музей под базиликата Света София в София в края на август 2014 г. беше официално открита гробницата на Хонорий - единствената засега открита в България късноантична гробница с изписано името на погребания. 

Кой е Хонорий?

В погребалната камера са открити костите на възрастен човек, за които се смята, че са от V-VI век. Тялото е положено с глава на запад, а мъртвецът е бил виден гражданин на Сердика, може би епископ. Името на погребания е изписано в гробницата, което се среща изключително рядко. 

Какво представлява гробницата?

Самата гробница има правоъгълна форма и свод, изградена е от тухли. Размерите й са приблизително 2 на 2,50 м, а височината й е около 1,70 м. Украсена е с растения (бръшлян, палма и върба), кръстове и надписи със смесица от латински и гръцки букви. Един от тях гласи "Хонорий, раб божи". На няколко места е изписано на латински "Бог".

Гробницата е открита при строеж на канализация през 80-те години, но вместо да бъде взето решение за нейното консервиране и реставриране, част от нея е разрушена, а канализацията прави само малка чупка. Край гробницата на Хонорий при разкопки са открити още няколко, които са част от некропола под базиликата Света София. Има планове през следващите години да се прокопае тунел между подземието на Света София и гробницата.

Накратко за епохата

Древна Сердика е градът на Константин Велики, който той нарича "моят Рим". От IV век ранното християнство се разпространява в Сердика, а през 311 г. тук се ражда идеята на император Галерий за Едикта на толерантността. По силата на едикта християните могат свободно да изповядват своята религия и да изграждат първите си църкви. На най-високото място край Сердика е изграден един от първите християнски храмове, на чието място по-късно е издигната базиликата Света София. 

Полезна информация: Гробницата на Хонорий се намира под стъклен покрив точно срещу входа на базиликата Света София. Можете да я посетите, след като си вземете билет от Музея в подземното ниво на базиликата Света София.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Иванка Караславова, 30.08.2014 | 19:42
Това не е никакъв император Хонорий, никой никога не е казвал, че погребаният е император - той е виден гражданин на Сердика, МОЖЕ БИ епископ (няма 100% яснота по върпоса). Нито археолози, нито историци, нито авторите на статията твърдят, че това е император Хонорий. В миналото много хора са се казвали така.
Emilia Slavkova, 29.08.2014 | 22:24
Още повече, император Хонорий е умрял в Равена.
Emilia Slavkova, 29.08.2014 | 22:20
Да, де, ама сигурни ли сме, че погребаният е императорът? Горе в съобщението се говори за някакъв епископ? И аз си мислех, че е императорът, но пък ако беше той, щеше отпреди повече да се знае за този гроб.
Atanas Penchev, 29.08.2014 | 22:18
Най-накрая някой да разясни кой е човека ....
Marieta Zheleva, 28.08.2014 | 12:53
Флавий Хонорий (на латински: Flavius Honorius) (9 септември 384–15 август 423) е римски император (395- 423) на Западната Римска империя. Той е много повече от някакъв си там гражданин на Сердика.
Абонирайте се за нашия бюлетин