Голямата Косматка - гробницата на тракийския цар Севт III - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Голямата Косматка - гробницата на тракийския цар Севт III
Автор: Мария Ангелова

Голямата Косматка е една от най-величествените тракийски гробници, откривани досега.

Вътре в нея е бил погребан със своя кон тракийският цар Севт III. Гробницата е открита през 2004 г. от Георги Китов. 

Какво ще видите в Голямата Косматка?

Тесният коридор и преддверието на гробницата ще ви отведат пред тежките мраморни врати на кръгла камера. Във времената, когато тук са се извършвали тайнствени орфически ритуали от тракийските жреци, вратите са се затваряли и са се заключвали с резе от вътрешната страна. От вратите самите Горгона Медуза и Хелиос (богът Слънце), чиито изображения са изсечени в камъка, са следили кой влиза на това свещено за траките място.

Оттук следва последното помещение, което е с правоъгълна форма и прилича на огромен саркофаг. Състои се от два каменни блока, като долният тежи над 60 тона. Тук се намират ритуалното каменно ложе и ритуалната масичка, които са били покрити с плат, изтъкан от златни нишки. На това място е бил положен царят на одрисите Севт III. Така от храм мястото сменя функцията си и се превръща в гробница. След погребението входовете на двете камери са били затрупани, а коридорът е бил ритуално опожарен.

Какво е открито в гробницата?

Когато е поел на последното си пътешествие – това към отвъдното, цар Севт III е бил положен с лични вещи и дарове – всичко, което е щяло да му бъде нужно за задгробния живот. В могилата са открити златен венец, златна чаша за вино, наколенници, шлем, както и златни апликации за амуницията на любимия кон на Севт III, който е бил принесен в жертва след смъртта на владетеля. Пред гробницата е заровена бронзова глава, за която се смята, че изобразява самия цар Севт III. Главата е изработена с впечатляващи детайли. В столицата на Одриското царство - Севтополис - е намерена мраморна база за бронзова човешка статуя в цял ръст и има предположения, че главата, открита в могилата, може да е от нея. Копия на главата можете да видите както в самата могила, така и в историческия музей в Казанлък.

Кой е Севт III?

На съдовете и монетите, открити в Голямата Косматка, е изписано името на Севт III, заради което се смята, че именно той е погребаният в могилата владетел. Севт III е тракийски цар, основател на град Севтополис (който днес се намира на дъното на язовир Копринка), както и последният голям владетел на Одриското царство.

Полезна информация: Могилата Голяма Косматка се намира на 1 км южно от град Шипка, на 12 км от Казанлък. Входната такса е 3 лв., за учащи – 1 лв. Работи всеки ден от 9 до 17:30 часа, като от ноември до май е затворена (може да бъде отворена само при заявка на големи групи). Гробницата е част от Долината на тракийските царе, която включва още Казанлъшката гробница, както и гробниците и храмовете, открити в могилите Голяма Арсеналка, Шушманец, Хелвеция, Грифони, Светица и Оструша. ВАЖНО: Гробницата е в ремонт до август 2015 г.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин