Тайнственият мегалит при Бузовград - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тайнственият мегалит при Бузовград
Автор: Мария Ангелова

Изкачиш ли се тук, на върха, гледката в краката ти ще накара сърцето ти да прескочи. А дойдеш ли по залез, ще усетиш поне частица от онази магия, която витае във въздуха навсякъде, където преди хилядолетия траки са извършвали тайнствените си ритуали. В деня на лятното равноденствие (21 юни) всяка година последният слънчев лъч по залез минава през скалния прозорец и осветява отсрещната скала.

Тук сте в Сърнена Средна гора, срещу вас е село Бузовград, Розовата долина, Стара планина, а под краката ви се спуска дълбока пропаст.

Наричат мегалита над село Бузовград Бащин камък (Бубакая), Врата към отвъдното, Вратата на Богинята Майка, Слънчевата врата... Истината е, че все още не е съвсем сигурно точно за какво е служил. Смята се, че е използван още от народите, живели по тези земи преди траките.

Някои от предположенията:

1. Мегалитът е използван за погребални ритуали на жреци и тракийски аристократи – тъй като при траките изгревът означава живот, а залезът – смърт. През скалния прозорец слънцето се процежда по залез. Част от праха на известния траколог проф. Александър Фол е разпръснат именно тук, при това точно както изисква тракийският ритуал.

2. Календар – има предположения, че гробниците на тракийските царе в Долината на розите, когато бъдат погледнати от мегалита, са подредени спрямо календара на траките. Освен това в деня на лятното слънцестоене лъч осветява точно определено място на отсрещната скала, което е помагало на траките да отмерват времето и сезоните.

3. Наблюдателници – местоположението на мегалита позволява да се предават сигнали до отсрещните възвишения на Стара планина – през деня с огледала, нощем – с огньове. Оттук отлично се е виждала столицата на одрисите – Севтополис (днес потопена на дъното на язовир Копринка).

Съществува и мнение, че мегалитът всъщност не е никакъв мегалит (т.е. не е построен от хората), а е естествено природно образувание (което пък не изключва възможността в древността там да са се извършвали ритуали).

Каквито и функции да е имало това място, със сигурност е било почитано. Няма как и вие да не го почетете, като видите каква гледка се разкрива пред очите ви оттук. Ако сте от хората с по-фини настройки, ще усетите необикновената енергия около Бузовград. Казват, че мегалитът сам решава дали да ви допусне до себе си.

Полезна информация: От центъра на село Бузовград има табели, които ще ви насочат към пътеката до мегалита. Пътят е през гора, с лек наклон, като на всеки няколко метра по дърветата са нарисувани яркочервени усмихнати лица, за да не се изгубите. Почти накрая има беседка с огнище, по пътя има и пейки за почивка. Преходът е около 30 минути. Село Бузовград се намира на 5 км от Казанлък. Ако не разполагате с кола, можете да вземете такси (от центъра на Казанлък излиза около 5 лв. в едната посока).

Маршрути: При беседката на екопътеката можете вместо надясно към мегалита да продължите наляво към крепостта от римско време Бузово кале. Внимавайте – веднага след като излезете на поляната, трябва да отбиете вляво по пътека, която понякога е слабо забележима (но има табелка). След по-малко от 10-ина минути ще се озовете на самото кале с чудесна гледка към Казанлък и Долината на розите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин