Гронинген през погледа на един местен - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гронинген през погледа на един местен
Автор: Peika.bg

"Вече втора година имам удоволствието да живея в този леко периферен в географско отношение, но доста оживен и цветен студентски град." Ники (26 г.) в момента учи право в Гронинген, Холандия.

Първото място, на което ще ви заведа в Гронинген... несъмнено ще е белгийският бар “De Pintelier”, където дори и самото меню радва окото с десетките си бири, сортирани по алкохолно съдържание и националност.

Когато ми се иска малко спокойствие, отивам в... някой от парковете в града, където след няколко посещения вече не прави впечатление, че около теб можеш да видиш езера с лебеди, гъски и други пернати, както и сърни, елени, коне, понита, крави и т.н. (последните зад ограда, разбира се).

Ако дойдете в Гронинген, задължително се снимайте с... С каквото и да се снимате, то със сигурност няма да е тривиално и обикновено, тъй като градчето само по себе си е доста живописно. Все пак, отличителни забележителности са църквата Мартини с прилежащата ѝ камбанария (Martinitoren), големият площад в центъра (GroteMarkt), който е достатъчно обемист, за да поеме както концерти, така и... лунапарк. И не на последно място си струва да се снимате с безбройните мостчета и канали, които опасват центъра на града.

Ако трябва да опитате едно-единствено нещо от местната кухня, то непременно трябва да е... сурова херинга с малко лук, която се яде наведнъж (както Ам-Гъл ги гълта цели откъм главата, държейки ги за опашката). Сьомгата и рибата тон също са превъзходни, особено ако се закупят не от супермаркета, а от пазара – в центъра си има и специално предвиден за това пазар – Vismarkt. Като цяло в този район се набляга на рибата, тъй като градчето е крайморско. Друго типично за холандците са относително вкусните крокети, както и т.нар. stroopwafels, доста приятен десерт, представляващ две тънки бисквитки слепени с малко сироп с вкус на карамел и мед. С това се изчерпва цялата им кухня. Готвенето не им е най-силната черта на холандците.

За да избягам от ежедневието, отивам... вкъщи. Ежедневието обикновено включва учене/работа, а петък вечерта и през уикенда обикаляне с приятели из заведенията, които за щастие са доста на брой, като се има предвид, че градът е малък. В началото е много вълнуващо, но в даден момент кръгът се затваря, започваш да се уморяваш от тази повторяемост и нерядко ти се иска да си останеш у дома.

Жителите на Гронинген никога не биха... те напсували. Невероятно културни, възпитани и нравствени са хората по тези земи.

Можеш да познаеш, че някой е от Гронинген по... ...ръста му, а също и по това, че кара колело... с малко дете на задния багажник... и с матрак на предния.

Малко хора знаят, че... под Гронинген лежи най-голямото находище на природен газ в Западна Европа. Поради това, всичко тук е на газ и дори е рядкост да видиш готварска печка на ток. Друга забележителност е, че Гронинген се счита за най-благоприятния град за велосипедисти в света. Навсякъде има не алеи, а отделни пътища за колоездачите, с отделни светофари и маркировка и специална червена настилка. Пешеходците напълно губят битката по значимост в градската среда, а извън града ми се е случвало да видя път за автомобили, който е по-неприветлив и неподдържан от този до него, който е за велосипедисти.

През пролетта трябва да... се набляга на излетите, ходенето по паркове и градинки и прочие. Това е най-хубавият сезон в Гронинген и дори често е по-топъл и слънчев от лятото.

През лятото трябва да... отидете на юг, за да се насладите на класическа лятна почивка. Ако все пак горещините в България не ви понасят, Гронинген би бил идеалното прохладно местенце.

Още нещо, през лятото задължително трябва да се събудите в 2-3 през нощта, да погледнете хоризонта и да видите, че той все още светлее. Дните през юни и юли са забележително дълги.

През есента трябва да... се разходите из околните градчета и села покрай Гронинген. Изключително цветни са, като тук есента може да бъде по-изпъстрена и от тази в България; буквално като направена с фотошоп е.

През зимата трябва да... стискате палци да мине по-бързо. Сняг много рядко вали, но за сметка на това дъждове не липсват. Като цяло зимата е доста мека и температурите по-рядко падат под нулата, понеже климатът е морски, но за сметка на това вятърът е крайно неприятен, особено когато карате колело, което в този град си е ежедневие независимо от сезона.

Най-добрата еднодневна екскурзия от Гронинген е до... езерото Патерсводсемер (Paterswoldsemeer) и паркът към него. Намира се в южната част на града, на около 15-20 минути с колело от центъра. Идеалното място за пикник, всякакви видове спорт, излежаване, музика, пиене на бира с приятели, включително и ходене на плаж. Има тясна плажна ивица с доста ситен пясък. Условието е, разбира се, времето да е хубаво, което основно се свежда до това да не вали.
В случай че вали, слагате един дъждобран и поемате с колелото по някоя табелка, посочваща определен велосипеден тур (маршрут), обикновено с дължина 15-20 километра. Единственото хубаво на дъжда в Гронинген е, че почти никога не е пороен.

Само в Гронинген може да се случи да... видиш някой да кара велосипед легнал в нещо, наподобяващо бобслей с колела. Не по-малко странно е, че на никого това не му прави впечатление.

За разходка сред природата местните хора отиват до... най-близкия парк. Където обаче предимно карат колело или тичат. Разхождащи се холандци е изключително рядка гледка.

5 неща, които не знаете, ако идвате в Гронинген за пръв път:

- че влакът за Гронинген се разделя на две на гара Цволе и, ако нямате късмет да сте в правилната част, съвсем спокойно може накрая да попаднете в съседния град Леуварден.

- че дори няма нужда да питате непознат дали той или тя говори английски преди да ги заговорите.

- че всички магазини затварят в 18 ч., а в неделя нищо не работи.

- че техният Дядо Коледа се казва Синтерклаас (Св. Николай) и той идва от Турция през Испания, а подаръците ги носи на децата на 5/6 декември. Коледа на 24/25/26 декември тук не играе важна роля. Освен това има Черен Петър, който помага на добрия старец. В резултат на това немалко деца, независимо от раса и цвят на кожата, си боядисват лицата в черно в началото на декември.

- че бирите са предимно 330 мл. Свиква се.

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно вдъхновение за пътешествие по света и у нас

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин