Гуча: И оркестърът да свири! - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Гуча: И оркестърът да свири!
Автор: Мария Ангелова

Гуча е сръбско селце с население от около 2000 души. По време на фестивала на духовата музика обаче се събират до половин милион души, които стават част от всеобщата лудост.

Защо фестивалът се превръща в един от най-популярните за тромпетисти, флейтисти и свирачи на туба? Дори и за много сърби това си остава мистерия. Но е факт. Докато сте в тълпата, около вас се смеят, пеят, скачат и плачат едновременно. И това няма как да ви остави безучастни – и вие се превръщате в част от фестивалната атмосфера. Посетителите са от целия свят и всеки танцува и се забавлява по своя си британски, американски или балкански начин. Просто няма с какво да го сравните – трябва да сте тук и да го почувствате.

Гуча означава безспирен тон за свирня на тромпетите, безсънни нощи, сръбска скара в изобилие, но може би най-добрият начин да го опишете е този прословут и необясним балкански синдром на забавлението и безгрижието - ако е празник, да е празник - и то какъв!

А фестивалът никак не е от вчера. За първи път се провежда през 1961 г. като Фестивал в Драгачево на сръбските селски тромпетисти. На първото издание един срещу друг се изправят едва четири местни оркестъра, а наградата за най-добрия тромпетист е... тромпет. Още тогава се поставя традицията фестивалът да се открива с песента „Са овчара и каблара”, изпълнена от 200 тромпета (и до днес е така). „Марш на Дрину“ пък официално закрива надсвирването заедно с топовни изстрели от съседния хълм.

Заради популярността, която фестивалът носи на селото, сърбите шеговито казват, че жителите на Гуча се изправят благопочтително на крака, когато чуят тромпет да свири, и изписват думата Тромпет с главно „Т“.

Полезна информация: За датите на надсвирването всяка година можете да следите тук. Село Гуча се намира на около 370 км от София. Можете да разпънете палатка край селото. Допълнителна информация, карта и програма ще откриете на официалния сайт на фестивала.

*

Балканско Гуча парти в София - вход свободен - 29 юли, Маймунарника - По повод фестивала в Гуча в клуб "Маймунарника" ще се проведе Балканско Гуча парти за всички приятели на Гуча в България. Ще има балкански пънк, ска, рок, народни танци, скари и пиене. Подробности за Балканско Гуча партуи в София.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин