Хълмът Петрин: Френски гледки в Прага - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хълмът Петрин: Френски гледки в Прага
Автор: Ралица Василева

В Прага сте. Простирате поглед към реката, към мостовете и хълмовете над града. И изведнъж пред очите ви се появява дежа вю – Айфеловата кула. „Но тя е в Париж!”, казвате си отрезвително. И Прага има своята Айфелова кула, гордо изпъкваща сред зеленината на хълма Петрин.


Много по-малка по размери, но също толкова очарователна, тя представлява наблюдателна кула, построена по инициатива на чешкия туристически клуб през 1891 г. Височината й е 60 м, а от терасата на върха й се разкрива гледка към цяла Прага. Това е идеалното място, откъдето да направите панорамни снимки на града, достойни за картички. Точно както и в Париж, вечер кулата е осветена и се вижда от целия град.

Хълмът Петрин се издига над централната част на града и се вижда най-добре от площада на замъка Храдчани. Щом видите хълма отдалеч, най-вероятно ще си поставите за цел Айфеловата кула, но вървейки към нея, ще попаднете на много прекрасни кътчета, сгушени в зеленината на хълма.

Петрин е особено красив през пролетта, когато ще видите безброй цъфнали дръвчета в розови цветове. Покрит е с цветни алеи и високи дървета, които ще ви пазят сянка в горещите дни. Докато се разхождате навсякъде около вас ще пеят птички, а изведнъж от някое дръвче ще се стрелне катеричка. Оглеждайте се и за големи охлюви, които често ще пресичат пътя ви, бъдете добри и не ги настъпвайте. Истинска приказна идилия!

Щом започнете да се изкачвате по склона към хълма, от лявата ви страна ще забележите извиваща се стена. Това е Стената на глада (Hladova Zed). Била е построена за защита на града в периода 1360-1362 г. от краля на Бохемия Карл IV. Според легендата, стената е наречена така, тъй като работниците, които Чарлз IV наема за изграждането й, били най-бедните жители на Прага и работата им по стената помагала да се препитават. Днес стената изглежда мрачна, но зеленината и красивите дървета наоколо разведряват атмосферата и разходката покрай нея е много приятна. Наоколо има и пейки – идеални за кратки почивки докато се изкачвате нагоре покрай стената.

Ако искате да стигнете по-бързо до върха на хълма, можете да използвате малък трамвай, движещ се по въжена линия. Той тръгва от подножието и ще ви изкачи по целия хълм до върха му. Движи се бързо и докато сте вътре, пред вас постепенно ще се разкрива целият град. Но от друга страна, така ще се лишите от удоволствието да се изкачите пеш, обхождайки красивите градини и паркове на комплекса. Можете, обаче да съчетаете двете неща като се изкачите с трамвая и слезете пеш надолу по хълма през красивите градини.

Една от тях е Градината на розите (Růžová zahrada). Тук има хиляди от това красиво цвете във всякакви цветове: розово, червено, оранжево, бяло и дори черно. Вълшебният им аромат ще се носи навсякъде около вас и ще ви омагьоса. Ще се почувствате така все едно сте попаднали в градина от някоя приказка.

Из градините на Петрин ще видите и много църкви, манастир, ще попаднете и на малък фентъзи музей, както и на ресторанти с красива гледка към Прага. На територията на хълма ще се натъкнете и на стадион „Страхов” – модерна сцена за рок концерти на световноизвестни изпълнители. 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин