Хамалогика на идеалния град - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хамалогика на идеалния град
Автор: Мария Ангелова
Хамалогика на идеалния град
Снимка: Хамалогика

Ако някога сте се чудили как можете да развиете града си по забавен, артистичен и полезен начин, не сте само вие.

По тази тема размишляват и „Хамалогика" - бургаска организация, която работи в сферата на културните и творческите индустрии, образованието и социалните иновации. Проектите ѝ са свързани с разкриването на потенциала на градските пространства, както и с провокирането и търсенето на нови теми, които вълнуват града и хората.

На 22 и 23 май „Хамалогика“ ще представят проекта си „Идеалният град“ в културен център BH в Русе (повече за събитието тук).

За Хамалогика и съществува ли такова нещо като Идеалният град си говорихме с Лина Славова:

- Как, кога и защо се появи Хамалогика?

- Опасявам се, че нямам много оригинален отговор на този въпрос. През лятото на 2012 г. с няколко приятели се събрахме, обединени около мечтата да наситим градските пространства с култура и изкуство, да ангажираме общността с теми, които считаме за важни. Първото ни събитие беше организирането на читалня на открито в Морската градина в Бургас с хамачен парк, книги и няколко съпътстващи инициативи. Кръстихме го Хамалогика – логиката на четящия в хамак. По това време нашата неформална група неофициално се наричаше Under Construction, но съвсем скоро хората сами започнаха да ни наричат Хамалогика и така си остана.

- Какво липсва на днешните български градове, за да се доближат до съвършенството?

- Точно това се опитваме да разберем и с проекта "Идеалният град?". Изследваме естествения стремеж към подобряване на средата за живот на хората, както и отношението към града като лично преживяване. Търсим кои са онези неща, които правят градовете човешки, уютни, наши. Опитът ни досега сочи, че хората нямат утопични представи и болшинството отговарят, че "както няма идеални хора, няма и идеални градове", но все пак отдават огромно значение на инфраструктура, културен живот и зони за рекреация. Ние от Хамалогика бихме добавили и активни и обществено ангажирани граждани.

34712

- Защо много от прилаганите решения на градските проблеми днес не работят?

- Въпросът е твърде общ, за да се даде конкретен отговор, но много често това се дължи на факта, че решенията се взимат, без да се съобразяват с нуждите на средата.

- Какво е Хамалополи и как една игра решава проблеми?
- По подобие на популярната игра Монополи, създадохме играта Хамалополи, която вече няколко години успешно се прилага в рамките на градски събития и проекти, архитектурни и урбанистични форуми в София, Пловдив, Бургас, а сега и в Русе. В Хамалополи вместо улици и квартали има разпознаваеми градски пространства и сгради, а вместо с пари се плаща с идеи. Отборите се състезават, преминавайки през различни карти на късмета, урбанистични предизвикателства и други изненади. Целта е да се съберат нестандартни предложения за културно обживяване на предварително избрани локации. Това е един от начините на Хамалогика да покаже колко богато е колективното въображение и как с творчески подход може да намерим отговор на належащи проблеми в нашия град.
А как Хамалополи решава проблеми? Нашите домакини от Културен център "BH" в Русе са поканили представители на активни русенски организации и хора с отношение към градската среда да сформират отборите за играта в събота, а събраните идеи ще предоставим на Община Русе и всички заинтересовани от реализирането им.

- Едва ли има отговор в едно изречение, но кой е идеалният град?

- Моят идеален град е на вода, има много паркове и пешеходни зони, впечатлява с архитектурни решения, богат е на културен живот и има активна общност от граждани, експерти и активисти, които заедно работят за устойчивото му развитие - от хората за хората.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин