Хамной - най-старото и живописно рибарско селище в Лофотен, Норвегия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хамной - най-старото и живописно рибарско селище в Лофотен, Норвегия
Автор: Peika.bg
Хамной - най-старото и живописно рибарско селище в Лофотен, Норвегия
Снимка: pixabay

Хамной е малко, но невероятно красиво рибарско селище в архипелага Лофотен. Смята се за едно от най-красивите места на Лофотен. 

Снимките на червените рибарски колиби на Хамной на морския бряг са представени в много списания и уебсайтове, включително на корицата на National Geographic и Condé Nast Traveler. Селото обаче е чудесно място за посещение не само заради фотогеничните си качества, но и заради дейностите си на открито. Да отидете на риболов и да видите северното сияние или среднощното слънце са само някои от нещата, които можете да правите там.

Хамной - най-старото и живописно рибарско селище в Лофотен, Норвегия
Снимка: pixabay

Съвет: Можете да получите онази емблематична гледка, която споменахме по-горе, от гледната точка на моста Hamnoy Photospot. Мостът свързва островите Hamnøya и Toppøya и е най-популярното място за любителите на фотографията в Лофотен.

Неща за правене в Хамной

Заобиколен от море, фиорди и планини, Хамной предлага разнообразие от дейности и забележителности за разглеждане, въпреки че е малко село.

Останете в Rorbuer

Престоят в rorbuer (традиционна рибарска хижа) е едно от най-добрите изживявания при настаняване, които можете да имате, когато пътувате. Тези малки червени кабини, които вероятно сте виждали на много снимки, са още по-сладки и по-уютни в реалния живот. Rorbuers са част от миналото на Лофотен и най-добрият начин да се свържете с историята на селото.

Хамной - най-старото и живописно рибарско селище в Лофотен, Норвегия
Снимка: pixabay

Направете най-невероятните снимки

Ако се занимавате с фотография – трябва да посетите Хамной. Това е рай за фотографите. Направете няколко емблематични снимки от моста Hamnøy, заснемете северното сияние през зимата или среднощното слънце от май до юли. Ако не сте сигурни къде да намерите най-добрите места за фотография, резервирайте фотографска обиколка.

Хванете малко риба

Ако обичате риболова, хамной определено е едно от местата, които трябва да посетите. Лофотен има един от най-големите риболовни райони в света. Нещо повече, тук се провежда и ежегодното Световно първенство по риболов на треска. Можете да намерите много риболовни турове в интернет или просто да попитате на мястото, където сте отседнали.

Насладете се на дейности на открито

Хамной е идеалното място за любителите на природата и търсачите на приключения. Любителите на колоезденето могат да наемат колело и да разгледат острова на колела. Туристите и катерачите могат да бъдат изумени от броя на туристическите пътеки, налични там. Любителите на птици също могат да се насладят на обиколки за наблюдение на птици.

Има много възможности и за пристрастените към адреналина – дълбоководен рафтинг, каяк и гмуркане са само част от дейностите, които можете да намерите там. Повечето от тези обиколки могат да бъдат резервирани онлайн или чрез хотела, в който сте отседнали.

Хамной - най-старото и живописно рибарско селище в Лофотен, Норвегия
Снимка: pixabay

Посетете Рейне 

Разположен само на 10 минути с кола от Хамной, Рейне е друго невероятно живописно рибарско селище. Той е малко по-голям в сравнение с Хамной, но все пак е супер прекрасен. Най-известният поход в Лофотен Reinebringen се намира в Рейне. Ако имате време само за един преход през времето си на Лофотенските острови, това трябва да е Reinebringen.

Най-доброто място за отсядане в Хамной

Както вече споменахме, престоят в rorbuer е задължителна дейност в Хамной, а Eliassen Rorbuer е най-добрият вариант в целия архипелаг Лофотен. Това е най-старият курорт с рибарски къщи на Лофотенските острови, а някои от хижите са на повече от 100 години.

Eliassen Rorbuer предлага 35 вили на посетителите. В исторически план тези места са били използвани за настаняване на рибари, които са пристигнали в Хамной от цяла Норвегия. В днешно време всички къщи са реновирани и имат всичко необходимо за комфортен престой (включително високоскоростен Wi-Fi). Декорът обаче връща посетителите назад във времето и им позволява да изпитат автентичната атмосфера.

Съвет: Eliassen Rorbuer е модерно място за отсядане в Хамной, така че е по-добре да резервирате месеци предварително преди пътуването си.

Как да стигна до Хамной?

Общественият транспорт на Лофотенските острови е минимален и е настроен предимно да обслужва местното население, а не туристите. Разбира се, възможно е да пътувате без собствена кола, но трябва да направите много планове. Освен това разчитането на автобуси на такова живописно място не е най-добрият избор, тъй като ще пропуснете много красиви места, до които не може да се стигне с обществен транспорт.

С ферибот

Най-популярният начин да стигнете до Лофотенските острови е да летите до Bodø и след това да вземете ферибот до Moskenes. В зависимост от условията фериботът отнема около четири часа. Добре е да имате със себе си таблетки против гадене, тъй като морето понякога може да стане бурно.

Честотата на тръгване с лодка зависи от сезона, но има поне един ферибот на ден дори през зимата. Можете да проверите разписанието и да резервирате своя ферибот на уебсайта Torghatten Nord.

Когато пристигнете в Moskenes, просто вземете маршрут E10 (той е много близо до фериботното пристанище Moskenes) и ще стигнете до Хамной за 10-15 минути.

Със самолет

Ако фериботът не ви се струва добър вариант, възможно е да стигнете до Лофотен със самолет. Международното летище Харстад/Нарвик има директни полети от Осло. Летището обаче е малко далеч от главния архипелаг Лофотен. Ще отнеме повече от четири часа с кола, за да стигнете до Хамной по маршрут E10.

Вътрешните летища Leknes и Svolvær са много по-близо до Хамной, но не предлагат директни полети от Осло. Обикновено трябва да смените самолета в Будьо или Тромсьо. Пътуването до Хамной с кола отнема около един час от Leknes и около два часа от Svolvær.

Къде да наемете кола?

Можете да наемете кола на всяко летище, споменато по-горе – Бодо, Харстад/Нарвик, Лекнес и Сволвер. Sixt, Hertz, Avis или Europcar – всички те работят на тези летища. Но резервирайте колата си поне 1-2 месеца предварително, тъй като наемането на кола е популярен избор в Лофотен.

Най-доброто време за посещение на Хамной

Най-доброто време за посещение на Хамной зависи от това какво искате да правите.

Най-доброто време за риболов

Този риболовен сезон в Лофотен е от януари до април и достига своя пик през февруари-март.

Най-доброто време за зимно преживяване

Ако искате да станете свидетели на Хамной, покрит със сняг, времето между средата на февруари и март е перфектно. Декември до средата на януари може да предложи много сняг, но през този период няма много часове дневна светлина.

Най-доброто време за дейности на открито

Средата до края на август е може би най-доброто време за любителите на преживяванията на открито. Все още е лято, времето е достатъчно топло за къмпинг и всички летни тълпи вече са си отишли. Ако нямате нищо против компанията на други хора, юли също е прекрасен. Просто резервирайте всичко шест месеца предварително, тъй като юли е пиковият сезон и повечето места за настаняване са напълно резервирани. 

Най-доброто време за Северното сияние

Септември до март е основният сезон на Северното сияние в Лофотен. Но имайте предвид, че от септември до ноември може да е много дъждовно. Декември – февруари е най-мрачният период от годината на Лофотен, така че посещението в началото на септември или март е най-добрият ви вариант. Въпреки това, не бихме ви посъветвали да планирате пътуването си до Хамной само въз основа на Северното сияние. Да, възможно е да видите спиращото дъха северно сияние там, но никога не е 100% гарантирано. Така че гледайте на това като на потенциален бонус, а не като основна цел на вашето пътуване.

Най-доброто време за среднощно слънце 

Среднощното слънце е природен феномен, което означава, че слънцето не се скрива зад хоризонта и се вижда 24 часа в денонощието. Среднощното слънце в Хамной обикновено започва в края на май и продължава до средата на юли. Това е специално и сюрреалистично изживяване, което може да се види само в осем страни. Имайте предвид обаче, че спането под среднощно слънце може да е трудно, тъй като има вероятност да объркате вътрешния си часовник.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин