Хашима – японски остров с две лица - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хашима – японски остров с две лица
Автор: Peika.bg
Хашима – японски остров с две лица
Снимка: kanegen

Хашима е изоставен остров на около 15 километра от град Нагасаки в южна Япония. Това е един от всичките общо 505 ненаселени острови в района и на има останки от едно по-тъмно ипо-светло минало на страната.

През 1887 г. островът е важен за индустриализацията на страната, защото там са отворени мини за въглища, които се вадят под морето.

38725

През 1890 г. целият обект е закупен и разработен от Mitsubishi, а през 1916 г. компанията строи първите големи бетонни сгради в Япония. Те подслонявали работниците от мините, имали по 9 етажа и са били изградени по специална технология, за да удържат на тайфуни.

38724

Островът се сдобива с по-злокобна слава от 30-те години до края на Втората световна война. Хашима е превърнат в зловещ трудов лагер за корейски цивилни и китайски военнопленници, които били роби в нечовешките условия на обекта на Mitsubishi.

38727

През 1974 г. мините са затворени и населението напуска острова в следващите 30 години. След това Хашима остава сред морето, а природата започва да превзема сградите. Въпреки това, островът има късмет, защото интересът към него бе възобновен и неговата самотна изолираност и разрушение се оказаха атракция за туристите.

38726

През 2009г., след обезопасяване, Хашима за първи път бе отворен за туристи и днес е в Списъка със световно наследство на ЮНЕСКО.

38728

Ако вече си мечтаете за пътуване, вижте и най-добрите оферти за пътуване до Япония! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин