Хелоуин насам-натам - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хелоуин насам-натам
Автор: Петя Димитрова
Хелоуин насам-натам
Снимка: Photl

Хелоуин въобще не идва от САЩ, но пък много успешно се разпространява оттам. Разходихме се насам-натам по света, за да видим дали навсякъде обичат да се обличат като чудовища и караконджули. Или пък не съвсем...

Ирландия

Родината на Вси Светии (както стана ясно не е Америка). Празникът е келтски и датира от преди около 2000 години – доста преди някой да се сети изобщо да създава Съединени щати. Днес цяла Ирландия посреща Хелоуин с фойерверки, игри, традиционни ястия и разбира се мнооого бира. Децата тук също ходят от къща на къща в лов на лакомства.

Германия

В Германия Вси Светии се чества между 30 октомври и 8 ноември. Празникът е издържан в типично строг немски стил. Хората ходят на църква, почитат мъртвите си близки и посещават гробища. За всеки случай на денят на Вси Светии всички ножове в домовете се скриват. Не за друго, ами да не би, режейки с тях, да наранят някой завърнал се дух, защото не са го видели.

Австрия

Тук празникът не е толкова популярен. Някои хора все пак оставят храна, вода и запалена лампа в нощта на Вси Светии. Свързва се с вярването, че тогава мъртвите им близки се завръщат на земята.

Чехия

В нощта на Вси Светии около камината се нареждат столове – по един за всеки жив член от семейството и по един за всеки, който вече не е между тях.

Китай

В Китай празнуват Тенг Шиен. Хората палят фенери и ги пускат във въздуха. Така осветяват пътя на духовете, за да не се изгубят. Изработват се и хартиени лодки, които се пускат по вода и се изгарят. По този начин китайците освобождават духовете на починалите, за да могат те да се възкачат в рая.

Япония

Японците честват празника Обон, или просто Бон в продължение на три дни. В различните провинции на страната празникът се отбелязва по различно време. Хората посещават места, свързани със семейната им история, почистват гробовете на починалите си близки. Вярва се, че по това време от годината мъртвите се завръщат у дома. Типична част от празненствата е танцът Бон-Одори, с който японците приветстват завърналите се духове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин