Хемптън корт: Англиийският дворец от кинолентите - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хемптън корт: Англиийският дворец от кинолентите
Автор: Петя Димитрова

Чували ли сте за Хенри VIII – един от най-прочутите и противоречиви английски крале, и неговите шест съпруги? Не по-малко вълнуваща е и историята на един от домовете му - Хемптън корт.

Освен че пази тайните на своите бивши обитатели, този дворец е и еднинствен по рода си със своите две лица – предната фасада е запазила ренесансовия си стил, докато, погледнат откъм своите градини, изглежда като бароково произведение на изкуството.

Разположен в покрайнините на Лондон, на брега на Темза, Хемптън корт е построен през 1514 г. от кардинал Томас Уолси, който впоследствие го предоставя на крал Хенри VIII. Дори несравнимият подарък обаче не успява да спаси главата на кардинала и той е екзекутиран за измяна.

Самият Хенри решава да разшири двореца, така че той да подобава на кралската му осанка и дори построява там първата закрита тенис зала, където да се отдава на предпочитания спорт.

По времето на Хенри VIII Хемптън корт става свидетел на не едно любопитно събитие. Дворецът е мястото, където се заражда англиканската църква, след скъсване на католическите връзки с Рим. Оттук втората съпруга на краля – Ан Болейн, е изпратена в Тауър, където по-късно е екзекутирана. Тук на бял свят се появява и единственият законен син на Хенри, при раждането на който умира и любимата кралица Джейн Сиймор. В Хемптън корт Хенри посреща, а скоро след това се и развежда с четвъртата си съпруга Анна. Коридорите на двореца още помнят писъците на петата кралица на Хенри - Катрин Хауърд, която едва 18-годишна последва съдбата на предшественичката си и е обезглавена. Легендите говорят, че Хемптън корт все още е обитаван от призраци, които не са намерили покой.

През 1547 г. крал Хенри умира, оставяйки след себе си вдовица, един болнав престолонаследник и две дъщери, които преди това ту обявява за свои законни наследници, ту отхвърля като „копелета” на покойните кралици.

Макар малко хора да са чували за крал Едуард VI, а още по-малко да знаят, че той е в основата на романа на Марк Твен „Принцът и просякът”, то имената на двете му сестри, поели престола след него, определено ще предизвикат интереса ви. Кралица Мери, известна още като Кървавата Мери, прекарва в двореца петте години на управлението си, а междувременно и една инсценирана бременност. След като все пак не оставя наследници, на престола след нея се качва сестра й – „непорочната кралица” Елизабет I.

По-късно, по време на управлението на крал Уилям III и неговата съпруга Мери, започват мащабни ремонтни работи, целящи да превърнат остарялата вече сграда в модерен бароков дворец. Ремонтът така и не е довършен, заради смъртта на кралицата, а по-късно и на краля. Това оставя след себе си единствен по рода си дворец с две лица, запазил в себе си ренесансовото звучене, редом с бароковите елементи.

Хемптън корт остава кралска резиденция до XVII век.

За необикновената възможност да надникнем в историята му трябва да благодарим на кралица Виктория, която отваря вратите му за туристи.

Всички тези исторически факти са дали вдъхновение на не един холивудски сценарист. В двореца са снимани филмът „Другата Болейн” и сериалът „Тюдорите”. Вие също ще се почувствате като герои във филм в компанията на многобройните облечени в духа на епохата актьори, които изникват около посетителите от всеки ъгъл. Дори и да не сте почитатели на киното или историята, разгледайте великолепните градини на двореца, из които може да се разходите и с карета. Тук можете да видите и най-голямата лоза в света, държаща рекорда на Гинес.

Полезна информация: Най-доброто време за посещение на Хемптън корт е през юли, когато в градините му се провежда ежегодно цветно изложение. 

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин