Хитови заглавия от документалното кино ще бъдат достъпни ОНЛАЙН - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хитови заглавия от документалното кино ще бъдат достъпни ОНЛАЙН
Автор: Peika.bg
Хитови заглавия от документалното кино ще бъдат достъпни ОНЛАЙН

Въпреки създалата се ситуация на пандемия от вируса COVID-19, петото издание на филмовия фестивал за документално кино „Мастър оф Арт” ще се проведе в две части: съкратено онлайн издание през април и пълно издание от 1 до 24 септември в кино „Люмиер Лидл”. Това стана ясно по време на онлайн брифинг, който се проведе на официалната страница на фестивала във Фейсбук.

От 9 до 30 април любителите на седмото изкуство ще могат да се насладят на над 25 пълнометражни филма, както и късометражни заглавия, включени в тазгодишното издание на „Мастър оф Арт”, чието мото е „Прегърни изкуството”. Достъпът до филмите от програмата е гарантиран от всяка точка на страната чрез платформата neterra.tv. Общата цена на всички заглавия от онлайн фестивала е 10 лв. Петото издание на „Мастър оф Арт” ще поднесе много вълнуващи и интересни истории за талантите, оставили своя отпечатък през годините, за творческите процеси и тенденциите на съвремененното изкуство.

Организаторът на фестивала Найо Тицин сподели, че именно изкуството ни помага в трудни моменти

„Благодарим за разбирането и парньорството с НДК. Трябва всички с обединени усилия да намерим изход от кризата. С нашите парньори именно това правим – опитваме се да преодоляваме непредоолимото. Всеки, който в криза намери правилния път и търси нови пътища, успява.”, заяви той.

От началото на „Мастър оф Арт” партньор и домакин на фестивала е НДК, а на големия екран в кино „Люмиер Лидл” биват прожектирани вдъхновяващите истории на редица творци.

В НДК споделяме убеждението, че спасението поединично в трудната ситуация е може би възможно, но не и отговорно, нито пък градивно и устойчиво! Трябва всички с обединени усилия, с разбиране и чуваемост да намерим решение. И от името на ръководството на НДК искам да уверя нашите партньори, че всеки един от тях е еднакво важен за нас! С „Мастър оф Арт” НДК партнира успешно вече 5 години, заедно сме се посветили на мисията да подпомагаме развитието на изкуството във всичките му форми и ще го направим дори в извънредната ситуация, в която светът се намира в момента.”, сподели председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

В онлайн брифинга се включиха още Мая Калчева – менидъжр на neterra.tv и Мария Николова – режисьор на филма „Луцифер”, чиято премиера ще бъде в рамките на онлайн изданието на „Мастър оф Арт”. Филмът представя едно от най-ценните произведения на изкуството, а именно картината на художника Франц фон Щук „Луцифер”.

„Това, че имаме възможност да представим този филм за първи път на „Мастър оф Арт”, за нас е истинска радост. Самият филм е едно изследване върху философията на идеите на символистите от тази епоха. Ние се опитваме да дадем и нашия анализ върху това произведение на изкуството от гледна точка на посланието, което носи самата картина.”, коментира Мария Николова.

От своя страна Мая Калчева изрази радостта си, че въпреки трудностите на времето, любителите на изкуството ще имат възможност да се докоснат до филмите от фестивала, благодарение на платформата neterra.tv

Сега, като се промени ситуацията, много бързо светът започна да гледа към технологиите. Радвам се, че и филмовият свят се обръща към технологиите. Радвам се, че имаме възможност да покажем, че могат да се случват нещата въпреки затрудненията, въпреки физическата дистанцираност и да потърсим тази връзка помежду си – да споделяме общи интереси и да гледаме заедно.”, заяви още тя.

Специалната селекция от филми на тазгодишното издание на „Мастър оф Арт” отново ще предложи най-доброто от документалното кино в следните области на изкуството – „Архитектура и дизайн”, „Изкуство и деца”, „Съвременно изкуство”, „Кулинарно изкуство”, „Изобразително изкуство и фотография”, „Литература”, „Музика и танц”, „Театър и кино”.

Още един филм ще бъде премиерно излъчен онлайн – „Стихията Медея” на режисьора Найо Тицин, който събира най-интересните моменти в процеса на двугодишното създаване на театралното зрелище „Медея”.

Сред останалите филмови заглавия, до които ще се докоснете онлайн, са „Равновесието според Окуда”, който разказва за срещата между авангарда и традицията, която се осъществява чрез Окуда, „Абстрактно изкуство: Клифърд Стил”, „Разговор с Роми Шнайдер” – разказ за едно уникално и никога непубликувано интервю на Шнайдер от декември 1976 г. и много други.

Още два филма носители на голямата награда  „MASTER OF ART – AURUBIS AWARD“: „ОТИВАМ СИ У ДОМА – ДЖИМИ СКОТ“, избран за най-добър филм на фестивала през 2017 г., и „АЗБУКАТА НА ГРИЙНАУЕЙ“ на режисьорката Саския Бодеке, който беше отличен за най-добър филм на фестивала през 2019 г., ще бъдат част от онлайн изданието на Мастър оф Арт”. Самата Саския Бодеке е член на тазгодишното жури на фестивала. Носителят на наградата за най-красив филм от изданието на „Мастър оф Арт” през 2017 г. – „АЗ, КЛОД МОНЕ“, също ще бъде достъпен онлайн.

Предварително закупените билети на касите на Билетен център – НДК и онлайн за филмите от програмата на Master of Art ще важат без презаверка за новите дати на прожекциите на съответните филми. Същото ще важи и за продадените MASTER PASS, които ще са валидни без презаверка за всички прожекции в кино „Люмиер Лидл” и през новия период на фестивала.

Филмовият Фестивал Master of Art се организира от продуцентска компания СПОТЛАЙТ, Националния дворец на културата и Фондация „Master of Art“ със финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична Община, на Фондация „Америка за България“ и на Националния Филмов Център.

Новите дати на прожекциите и цялата програма ще бъдат обявени на ndk.bgmasterofartfilmfestival.comкакто и на Фейсбук страниците на фестивала и НДК.

Цялата програма на онлайн изданието на фестивала ще бъде официално обявена в понеделник – 6 април на сайта neterra.tv и във Фейсбук страницата на Филмовия Фестивал Master of Art. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин