Хижа Козя стена - в Троянски Балкан по козите пътеки - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хижа Козя стена - в Троянски Балкан по козите пътеки
Автор: Жанет Григорова

Има три обекта с име Козя стена, които заслужават място в списъка ви със задължителни старопланински дестинации: резерватът, върхът и хижата.

Резерват Козя стена

Най-малкият резерват в Национален парк “Централен Балкан” е създаден за опазване на вековните букови и буково-елови гори. Тук се среща вписаният в Червената книга еделвайс (оглеждайте се по тревисти места и във варовикови цепнатини, но разбира се, не го берете!).

Връх Козя стена

Връх Козя стена е висок 1670 м. Това, което ще ви остави без дъх, е погледът надолу от 100-метровия отвес от северната му страна. Самото изкачване до върха е подсигурено с метални въжета, редовно го покоряват и деца. Само си гледайте в краката.

Хижа “Козя стена”

Достатъчно е веднъж да сте се озовали в хижа “Козя стена”, за да планирате как да се връщате тук отново и отново. Вечер нейната тераса приканва да споделите приказни мигове под обсипаното със звезди старопланинско небе. Хижарите са от онези хора, с които ставате приятели мигновено. Освен това на 1562 м надморска височина ще откриете и библиотека с планинарска, приключенска и духовна литература. Решите ли да посетите хижата, донесете и вие книга за колекцията. Повече за Къщичката за книги на хижа Козя стена.

Полезна информация: Хижата има 92 легла, туристическа кухня и столова (и отличен готвач!). Телефони: 0882 440 757, 0887 07 37 39, още информация на сайта на хижата тук.. Нощувка: от 10 до 15 лв. Имайте предвид, че на хижата има ток само вечер за 2-3 часа, а водата е ограничен ресурс, защото се качва с помпа. През зимата е много студено, защото сградата е масивна, разположена на билото и трудна за отопляване.

Как да видите върха, резервата и хижата?

Вариантите са няколко, всички пътеки са маркирани.

- От х. Хайдушка песен до х. Козя стена през резерват "Козя стена" - около 3 часа - зелена маркировка,

- От х. Хайдушка песен до х. Козя стена през връх Ушите и резерват "Козя стена" - около 4 часа  жълта маркировка към хижа Ехо и червена маркировка по билото в източна посока.

- От курорта Чифлик до хижа Козя стена през резерват "Козя стена" - 4 часа, жълта маркировка

- От Беклемето до х. Козя стена покрай резервата – 2,5 часа, червена маркировка (може и 3 часа, с качването на връх Козя стена).  

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Есен в Стара планина - от Беклемето до Козя стена

Това е една от дестинациите в пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2016 г.".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Dolya, 17.07.2016 | 23:31
По-мизерна хижа не съм виждала. Ток няма, щом мръкне и трябва да заспивате. В сайта на хижата пише, че има етажни санитарни възли - нищо подобно. Има само 2 тоалетни и няколко мивки на първия етаж за триетажна хижа с капацитет над 90 легла. Да не говорим, че при 3 или 4 хижари и не евтина храна трябва посетителите сами да си мият посудата.
Абонирайте се за нашия бюлетин