Троянска сливова - и не само това - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Троянска сливова - и не само това
Автор: Радослав Райков

Потънал в зелената тишина на Балкана, Троян се е излегнал по поречието на живописната река Бели Осъм. Няколко дни в Троян и околностите му ще донесат наслада на всичките ви сетива, ще ви срещнат с древна история и стари български традиции, красива природа и вкусни гозби. Не само заради прочутата троянска сливова си заслужава да дойдете. Вижте какво още ви очаква там.


Троян

Троян е известен с кулинарния туризъм и няма как да е иначе с прочутата троянска сливова ракия и с вкусните гозби като шашлици, сачове, каварми, както и ястията от дивечово месо, приготвени на пещ. Тук няма как да скучаете с джип-сафари, стрелба с лък, офроуд из планината, както и атракцията „Отвличане на девойка”, която пресъздава начина, по който в миналото са били ограбвани търговските кервани от вилнеещите в околността бандити-кърджалии. Атракцията се провежда вечерно време на територията на атракционен център „Айдушко сборище”, разположен край с. Балканец в Троянския балкан.

В миналото умелите троянски майстори постепенно създават уникалната Троянска керамична школа и ако посетите Музея на занаятите в града, ще можете и да се разходите по новопостроената улица на занаятите, където да видите и да си купите от творбите на прочутите майстори.

Стратегическото местоположение на Троянския проход е оценено още от древните траки, които изграждат селище тук. Но името си градът получава от древноримския път Виа Траяна, който свързвал Филипополис (Пловдив) с Ескус и Нове на р. Дунав. Най-добре запазената пътническа станция по древния път се намира точно под Беклемето. Ако се интересувате от история, на няколко места древният път пресича асфалтовото шосе и е обозначен с табели. Счита се, че името на римския император Марк Улпий Траян, на който е наречен пътят, преминало и в името на днешния град Троян.

Троян е обявен за град през 1868 г., а по-късно става третото електрифицирано селище в България (1911 г.) след София и Пловдив.

Троянски манастир

Само на 2 км от село Орешак (и на 10 км от Троян) се намира Троянският манастир "Успение Богородично", третият по големина в България. Основан в края на ХVІ в., днес той е прочут със своята архитектура, дърворезби и невероятните стенописи в манастирската църква, дело на Захарий Зограф, както и с чудотворната си икона Св. Богородица Троеручица, заради която, както се твърди, бил построен манастирът. Тя е копие на прочутата икона от Хилендарския манастир, а получава своето име "Троеручица" заради чудото, случило се с Йоан Дамаскин през VІІІ век. Той бил висш сановник в двора на дамаския халиф и си навлякъл гнева на византийския император Лъв ІІІ заради иконоборческата си позиция. Императорът пратил на халифа писмо, в което твърдял, че Йоан Дамаскин иска да предаде Дамаск на византийците. Халифът повярвал на писмото и заповядал да отрежат дясната ръка на Йоан до китката. Свети Йоан измолил от халифа отсечената си ръка, допрял я до китката си и дълго се молел на иконата на Божията майка да излекува ръката му. След това задрямал и му се явила Дева Мария, която му казала: „Ето, ти си здрав. Труди се прилежно с изцелената си ръка за слава Божия". Йоан се събудил и видял ръката си зараснала. За благодарност, наредил на иконата на "Св. Богородица" да се добави сребърно изображение на отсечената ръка и така тя получила името си „Троеручица”.

От Хилендарския манастир иконата пристигнала в с. Орешак (на 5 км от Троянския манастир) около 1600 г., носена от двама монаси от Света гора. Те носели иконата към Влахия, но отседнали в селото, за да си починат. На следващия ден, когато се подготвяли да отпътуват, магарето, с което пренасяли иконата, отказало да тръгне и се наложило да останат в селото още един ден. Случката се повторила няколко пъти и монасите приели това като знак, че иконата трябва да остане там. Така възникнал Троянският манастир, който векове по-късно се превръща в истинско книжовно и революционно средище с основания от Левски тук революционен комитет, в който вземат участие всички монаси.  

Древната римска крепост Состра

На 12 км северно от Троян по посока на с. Ломец два коловоза се отделят от асфалтирания път малко преди селището и водят до крепост, която макар и неизвестна в наши дни, е била добре позната на древните. Состра е римски военен лагер, построен върху руините на тракийско селище. В района на крепостта се различават жилищните сгради на военните, две кули, щаба на военната част, склад за жито, улици от II-V век. Но археологическите разкопки показват, че Состра е бил цял крайпътен комплекс, със селище, разположено извън крепостните стени. Жителите му вероятно са се грижели за поддръжката на лагера, прехраната на войниците и изработката на оръжие. В края на V в. Состра била нападната и унищожена от хуните. До момента са възстановени част от крепостните стени, входната врата, едната кула и всички улици в града.

Беклемето

В древността в земите на днешния троянски край били издигнати три станции - крепостта Состра, Ад Радицес и Монтемно на Беклемето. Сега Беклемето е курортен комплекс, на 22 км югозападно от Троян, в подножието на Троянския проход. Разположен на 1320 м височина Беклемето е подходящ както за зимен, така и за летен туризъм. Курортът разполага с писта за биатлон и ски-бягане, както и с три ски писти с влекове. Ако обичате ски ориентирането, тук има топографско трасе с дължина 120 км.

От Беклемето тръгват много пешеходни маршрути – един от които се спуска до бреговете на река Черни Осъм. Едноименното село, разположено покрай реката, е известно най-вече със своя Природонаучен музей, където може да видите над 700 препарирани животни, представители на фауната в Централна Стара планина.

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин