Всички пътища водят към Троян - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Всички пътища водят към Троян
Автор: Жанет Григорова

Всички пътища водят към Троян.

“Да-да!” - ще кажат някои. 

Обаче е точно така. Планинският проход Беклемето над града свързва Северна и Южна България. Оттам минава и легендарният римски път Виа Траяна, свързвал в миналото Филипополис (днешен Пловдив) с Плевен и Дунав. А все някой ден и вас пътят ще ви отведе към Троян

Веднъж щом отидете там, ще се влюбите в малките китни улички, красиви възрожденски къщи, сгушени над река Бели Осъм, и стари фамилни постройки, които носят имената на известни троянски фамилии - запазили се и до днес.

Градът e заобиколен от планински хълмове, а точно над него се намира парк Къпинчо. Той разполага с приятен за разходка път и беседка, която прилича на уютна къщичка. От нея се виждат планинските хълмове под връх Козя стена. Малко по-надолу от беседката има отбивка, която води до "Туристически дом - Троян". След него следва поредица от стълби, които се спускат към града. Докато слизате по тях, неочаквано се разкрива панорама към самия град и околностите му. Оттам, поседнали на пейка, можете да се насладите на красивия залез, който обагря в многоцветна симфония небето.

Ако искате да си направите разходка в гората, точно на 15 минути път от центъра се намира местността "Турлата", която се вижда от града. До нея се стига пеша, по асфалтиран път, преминаващ покрай църквата "Света Петка", която носи името на небесната покровителка на Троян. След като се изкачите догоре, можете да продължите към стадиона "Чавдар" или да тръгнете нагоре по стръмния хълм. Предстои ви леко изкачване по него, докато стигнете до боровата гора, заобикаляща града. Оттам има пътеки с маркировка, водещи до върха на местността. Зимата мястото се превръща в писта за любителите на ски.

Любимо местно занимание през лятото е плуване във вировете на река Бели Осъм. Разбира се, ако досега не сте били там, трябва да се допитате до някого за правилния път. Усещането от това да се потопите в прохладната речна вода, макар че в града има два поддържани басейна, е неповторимо. Множество рибки, които плуват около вас, наред с гледката на извисяващите се над вас дървета - всичко това придава усещането за единение с природата. Безценно!

Ако сте любители на вечерните разходки, няма нищо по-хубаво от това да минете по някои от мостовете на града, които са осветени отдолу подобно на лондонските. В себе си те съчетават лунна светлина, звездно небе и усещането за приказен свят.

Любителите на българската кухня могат да посетят някоя от механите с традиционна българска обстановка. Зимата атмосферата ще ви плени със запалена камина, ловни трофеи и облечени в носии сервитьори. Лятото може да се радвате на прохлада, приятно поседнали под лозите в двора на механата. А докато вечеряте, се насладете на българската музика, или друснете по някое кръшно хорце .

Що се отнася до културната ви програма, не пропускайте Музея на занаятите, галерията "Серякова къща", крепостта Состра (в близост до града), третия по големина манастир у нас - Троянския манастир, както и мотописта с ежегодно провеждащи се шампионати.

Троян непрестанно се променя. Отскоро в градската градина има нови цветни композиции, включително и огромна стомна, направена изцяло от цветя. Можете да ги разгледате и на две гуми, защото в градината можете да наемете колела. На центъра на града често се провеждат рок концерти под небето. Всяка пролет и есен се провежда фестивал на сливовата ракия.

Начините да стигнете до града са много - влак ( въпреки че тази 6 часова одисея не е за всеки ) кола и автобус, а най-хубавото е, че се намира само на два часа и половина с кола от София (приблизително 160 км).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Мария Матева, 07.10.2013 | 14:11
ОГРОМНАТА ДЕЛВА В ЦЕНТЪР НА ГРАДА Е СТОМНА !!!
Абонирайте се за нашия бюлетин