Крепост Состра – да се почувстваш като римски император - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Крепост Состра – да се почувстваш като римски император
Автор: Мария Ангелова
Крепост Состра – да се почувстваш като римски император
Снимка: Петър Петров

Представете си, че сте древен римски император, който по своите си държавни дела трябва да стигне от Ескус (днешното село Гиген край Плевен) до Филипополис (Пловдив).

Пътуването с колесница по покритите с камъни римски пътища е бавно и изморително, затова трябва да си починете. И ето, пред очите ви се появява Состра – древноримска крайпътна станция, подобна на днешните мотели. С някои допълнителни функции – като военен контингент, който се е грижел за сигурността на важния път.

По цялото продължение на античния път Виа Траяна има множество станции, селища, укрепления и наблюдателници. Состра е шестата пътна станция по този път и според проучванията тук наистина са отсядали римски императори (освен вас), благородници и други важни особи. При разкопките са намерени много монети, паметници, златни предмети. Заради подчертания лукс на комплекса той може да бъде оприличен с днешен петзвезден крайпътен мотел.

35098

История в няколко реда

Cocтpa е бил малък римски град, основан в средата на II век и съществувал малко повече от 300 години. Тук е била разположена пехотна част с между 500 и 1000 войници. Намира се точно там, където се сливат две реки – Ломешка и Осъм, и пази подстъпите към Троянския Балкан. По-рано тези земи са били населявани от тракийското племе кробизи. Името на римската крайпътна станция кастел Состра (Sostra) най-рано е отбелязано върху т. нар. “Певтингерова карта” (Tabula Peutingeriana) в края на IV век, която съдържа римските пътища в късната Римска империя.

Какво ще видите при крепостта Состра

До този момент от крайпътния комплекс са открити и проучени укрепен лагер (кастел), сгради от цивилното селище, част от античен път. От тях достъпни за посещение са кастелът Состра, както и една от най-старите църкви в Стара планина - раннохристиянската базилика “Св. Георги”, до която е изграден нов параклис. Намират се на малко възвишение на километър от крепостта.

35100

Полезна информация: Древният римски град Состра се намира на 12 км от Троян в посока село Ломец, на 28 км от Ловеч. Има изграден път и паркинг. Работно време: от 8 до 12 и 13 до 17 ч. (понеделник-петък). Почивни дни събота и неделя. Работното време се отнася за периода юни-октомври. Цени: възрастни 2 лв.; учащи, студенти, пенсионери 1 лв. За повече информация се обръщайте към Музея на занаятите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин