Хобитън – истинското хобитско село в Матамата, Нова Зеландия - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Хобитън – истинското хобитско село в Матамата, Нова Зеландия
Автор: Peika.bg
Хобитън – истинското хобитско село в Матамата, Нова Зеландия
Снимка: pexels

Мнозина смятат, че причудливият свят на Хобитите съществува само на страниците на книгите или на малкия екран. И все пак, разположена сред зелените хълмове на Матамата, Нова Зеландия се намира вълшебно място, което оживява фантастичния свят на Средната земя – Хобитън. Това очарователно село на хобитите позволява на посетителите да влязат в страниците на любимите романи на Дж. Р. Р. Толкин и да се докоснат до дома на хобитите от първа ръка.

Това е завладяващо преживяване, място, където границата между измислица и реалност се размива, карайки ви да повярвате, макар и само за ден, в магията на Средната земя.

От началото си като временна площадка на филм, който ще се превърне в постоянно село, което вдъхва живот на фантастичния свят на Толкин, тази статия ще ви отведе в задълбочено изследване на Hobbiton.

Ще започнем с преглед на основните концепции на вселената на Толкин. След това ще предоставим подробна карта на Hobbiton и ще подчертаем основните атракции като старинните дупки на хобитите, Party Tree и известния Green Dragon Inn.

След това ще разгледаме всичко, което трябва да знаете, за да посетите Хобитън сами. Ще препоръчаме страхотни места за настаняване за нощувка близо до Hobbiton, за да разширите изживяването си в Средната земя. Преданите фенове на Толкин ще научат как дори могат да организират собствена приказна сватба точно в Хобитън!

И накрая, ще предложим допълнителни дейности около град Матамата, ако имате допълнително време по време на посещението си. Следвайте това пълно ръководство, за да започнете да планирате свое собствено приключение във фантастичния свят на Толкин, превърнат в реалност в Hobbiton.

Хобитън, Графството и Средната земя

Хобитън – истинското хобитско село в Матамата, Нова Зеландия
Снимка: pexels

Преди да навлезете в чудния свят на Хобитън, изключително важно е да разберете значението на три основни места във вселената на Толкин: Графството, самият Хобитън и Средната земя като цяло.

Графството, пасторална мечтана страна, е крайъгълният камък на съществуването на хобитите. Представете си безкрайни поляни, които се простират като тучен зелен килим. Тук хобитите, малките обитатели с големи крака, живеят в хармония.

Hobbiton е село в графството и по-точно кварталът, където живее известният хобит Билбо Бегинс. Други села, осеяни Графството, включват Michel Delving, Tuckborough и Bywater.

Средната земя е измисленият континент, където съществуват Графството, Хобитън и други земи. Този фантастичен свят беше брилянтно оживен в прочутите романи на Толкин - Хобитът и трилогията Властелинът на пръстените, както и Силмарилионът.

Когато първият филм за Властелинът на пръстените беше пуснат през 2001 г., Нова Зеландия стана известна като „Домът на Средната земя“. Неговите живописни гледки, от извисяващи се планини до криволичещи реки, изиграха главна роля като фон за филмовите трилогии „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“. Подобно на опитен художник, използващ широка четка, режисьорите използваха естествената красота на Нова Зеландия, за да съживят богатите гоблени на Средната земя.

Филмите донесоха нова популярност на произведенията на Толкин и заинтригувани туристи започнаха да се отправят към Нова Зеландия, за да видят сами зашеметяващия фон. Филмовият декор на Hobbiton, както беше известен тогава, първоначално е построен през 1999 г. като временен декор за трилогията "Властелинът на пръстените". Но след като продукциите приключиха, популярността на мястото продължи да расте. Така на същото място е построено постоянно село на хобитите, което позволява на посетителите да изпитат магията на Средната земя.

Запознайте се с Хобитите: Душата на Графството

Хобитън – истинското хобитско село в Матамата, Нова Зеландия
Снимка: pexels

Кои точно са тези очарователни хобити, които живеят в Хобитън? Хобитите са известни с това, че обичат уюта на дома – храна, бира, пушене на лула и общуване с приятели и семейство. Те живеят просто, в подземни хобитови дупки с кръгли врати и градини. Очакваната продължителност на живота на хобитите е около 100 години, но те дори не се смятат за възрастни до 33 години.

Хобитите се появяват за първи път в романа на Толкин „Хобит“, последван от трилогията „Властелинът на пръстените“. Билбо Бегинс, главният герой на „Хобит“, е може би най-известният хобит от всички. Някои други добре познати хобити включват племенника на Билбо Фродо Бегинс, Самуайз „Сам“ Гамги, Мериадок „Мери“ Брендибък и Перегрин „Пипин“ Тук. Хобитите са забележително издръжливи, способни да издържат на бреме и трудности, когато е необходимо. Тяхната смелост и лоялност играят основна роля в епичната мисия за унищожаване на Единствения пръстен.

Защо да посетите Hobbiton?

Когато мислите за най-добрите места за посещение в Нова Зеландия, умът ви може първо да се отнесе към Милфорд Саунд или езерото Текапо. Hobbiton обаче стои наравно, ако не и по-високо. Това не е просто филмова декорация; това хобитско село вдъхва живот на фантазията по начин, по който никое друго място не може. Независимо дали сте фен на Толкин или не, това магическо място е дестинация, която не можете да пропуснете за вашето пътуване до Нова Зеландия. Това е завладяващо преживяване, място, където границата между измислица и реалност се размива, карайки ви да повярвате, макар и само за ден, в магията на Средната земя.

Оформление и карта на Hobbiton

Хобитън – истинското хобитско село в Матамата, Нова Зеландия
Снимка: pexels

Навигирането в Hobbiton е подобно на изследване на внимателно изработен шедьовър. Покривайки 12 акра зелена земя, районът е щателно планиран да възпроизведе магическото графство от въображението на Дж. Р. Р. Толкин. Представете си пъзел, където всяко парче пасва безпроблемно на съседите си, за да образува пейзаж от домове, странноприемници и забележителности, които изглеждат като изтръгнати направо от Средната земя.

Вашето пътуване с Hobbiton започва в центъра за посетители, където можете да се насладите на чаша безплатен чай или кафе. След това има бързо пътуване с автобус до Hobbiton Cutting, където започва пътеката към Hobbiton.

Оттук криволичещата пътека ви отвежда в сърцето на Хобитън и зелените пасища на Графството. Пищни градини цъфтят, а лозите пълзят по очарователните дупки на Хобит. Общо има 44 хобитови дупки за изследване, всяка с уникални детайли, нарисувани направо от филмите. Не забравяйте да видите Bag End , домът на Билбо и Фродо Бегинс. Можете да надникнете през кръглия му прозорец и да видите къде се е състояло известното дългоочаквано парти.

Нито едно хобитско село не би било пълно без хан! Green Dragon Inn е перфектна почивка, като излязло от филмите, чак до сложните детайли и декор. Предлага на посетителите различни освежителни напитки, вдъхновени от хобитите, включително изключителната бира Southfarthing. Във филмите странноприемницата служи като място за срещи и безопасно убежище за хобитите, което ви кара да се чувствате сякаш споделяте халба с Билбо и бандата.

Докато криволичите по-нататък, ще срещнете мелницата край водата, чието голямо колело се върти ритмично като метроном на Графството. Тази емблематична структура може да се види на фона на различни сцени в двете трилогии. По същия начин Парти дървото, масивен дъб, стои високо близо до малко езерце. Известно с ролята си в 111-ия рожден ден на Билбо, това дърво е символ на общността и празника в Графството.

Не пропускайте да се разходите зад мелницата, за да видите Party Tree от другата страна на езерото, което е чудесно място за снимки.

Картата по-долу показва оформлението на Hobbiton и подчертава основните атракции, така че можете да видите визуално как е подредено всичко. Използвайте го, за да намерите ключови места, споменати по-горе, както и Bywater Lake или богати градини.

Посещение на Хобитското село

За да се разходите по пътеките на Hobbiton, трябва да се присъедините към обиколка с екскурзовод, тъй като самостоятелното изследване не е разрешено. Силно препоръчително е да резервирате обиколката си предварително онлайн, тъй като местата се запълват бързо. Можете да запазите своето място като кликнете тук.

Обиколките започват от The Shire's Rest, разположен на около 15 минути с кола от центъра на град Матамата. Това старомодно заведение разполага с кафене, магазин за сувенири и безплатен паркинг. Оттук ще се качите на автобус за бързото 10-минутно пътуване до входа на Hobbiton Movie Set.

На мястото вашият водач ще ви води на 2-часова пешеходна обиколка през хипнотизиращия свят на Графството. Ще следвате криволичещата пътека, за да видите дупките на Хобитите, странноприемницата Green Dragon, Party Tree, мелницата и други, с много спирки за снимки. Единственото ограничение е да не се допускат дронове.

Акцент от обиколката е продължително 20-минутно посещение на Green Dragon Inn, където можете да влезете вътре за безплатно питие. Това ви дава време да поемете напълно магическата атмосфера.

Сватба в Хобитън

Представете си как разменяте брачните си клетви във фантастичната земя на хобитите! Невероятно, можете да имате истинска сватба в Средната земя и да се ожените в Hobbiton Movie Set.

Има три места за церемония, от които да избирате. Hobbiton Gardens осигурява причудлива външна обстановка сред цветя и зеленина. Yeard Flat гледа към дупките на Hobbit, езерото и Party Tree за панорамни гледки. Millhouse е интимно място край водата срещу Green Dragon Inn.

След церемонията се оттеглете на рецепцията в Green Dragon Inn, Party Marquee или The Millhouse. Танцувайте, пирувайте и празнувайте точно както биха направили хобитите през нощта!

Въпреки че не е евтино, цената е разбираема за такова уникално магическо изживяване. Таксите за място започват от около $5000, плюс обиколката на Hobbiton от около $100 на човек в зависимост от сезона. Минималните разходи на мястото за прием са около $5000.

И все пак за феновете на Толкин, каква цена наистина можете да поставите на брака в истинското графство? Тази възможност, която се предоставя веднъж в живота, превръща мечтите в реалност за двойки, които искат да започнат живота си заедно в Средната земя.

Други неща за правене в Матамата

Матамата, малко провинциално градче с малко над 8000 жители, беше приятна, но до голяма степен пренебрегвана част от Нова Зеландия, преди да се появи The Hobbiton. Днес обаче тази обикновена фермерска общност е станала световноизвестна с главната си роля във „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“.

Докато Hobbiton остава звездната атракция, посетителите, прекарващи повече време в Матамата, имат други места за разглеждане.

Най-добрият избор е водопадът Wairere, най-високият водопад на Северния остров с височина 153 метра. От Матамата са бързи 15 минути с кола до паркинга и началото на пътеката. 1,5-часовият двупосочен преход води до платформа за наблюдение в основата на водопада. Оттам издръжливите туристи могат да продължат нагоре още 30-45 минути, за да стигнат до горна гледка със спираща дъха гледка към долината.

Друга забележителност е Firth Tower. Построен през 1881 г. предлага поглед към миналото на Матамата. Тази историческа дървена водна кула някога е доставяла вода на новосъздадения пионерски град. Изкачете се до върха за панорамна гледка към околността.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин