Холи: Фестивал на шарената лудост в Индия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Холи: Фестивал на шарената лудост в Индия
Автор: Мария Ангелова

Многоцветна лудост и необуздана еуфория обземат улиците на индийските градове по време на ежегодния фестивал Холи (Холика Дахан) или Фестивалът на цветовете. Малки и големи излизат по улиците и се поръсват едни други с прах и вода, оцветени в най-различни нюанси.

Самият празник е в чест на плодородието, но на чуждестранните посетители им прилича повече на извинение за уличните празненства, които напомнят на най-лудите ви детски игри. Водните пистолети са цветно заредени, а от малките дюкянчета можете да си купите цветен прах за муниции.

Вечерно време се палят огромни огньове на открито, за да се прогони дяволът-жена Дунда, а денем има шумни процесии, песни и танци.

Празненствата са посветени на хиндуисткия бог Кришна и са свързани с неговата любима Рада. Легендата разказва, че младият Кришна се оплакал на майка си, че Рада е с толкова светла кожа, а той е толкова тъмен. Майка му го посъветвала да поръси с цветен прах лицето на Рада и да види как разликите ще изчезнат. Именно тази древна история следват индийците днес, когато се замерват с цветен прах. Ако попаднете в Индия по време на Холи, не забравяйте, че никой няма да излезе сух! Или неоцветен...

Празникът е с променлива дата спрямо лунния календар, но обикновено е през март. За точна дата вижте в секция Събития. Вижте и най-добрата оферта за пътуване за фестивала Холи в Индия.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин