Храмът Al-Kzahneh в Петра - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Храмът Al-Kzahneh в Петра
Автор: Peika.bg
Храмът Al-Kzahneh в Петра
Снимка: pixabay

Скрит високо в хълмовете, Манастирът е един от легендарните паметници на Петра

Подобен по дизайн на съкровищницата, но далеч по-голям (50 метра широк и 45 метра висок), той е построен през 3 век пр.н.е. като гробница на Набатей. 

Името си получава от кръстовете, издълбани по вътрешните стени, предполагащи използването му като църква през византийско време. Древната изсечена скална пътека от повече от 800 стъпала следва стария процесионен маршрут.

Храмът Al-Kzahneh в Петра
Снимка: pixabay

Магазинът за чай отсреща е добра гледна точка за възхищение на елинистичната фасада на манастира - особено грандиозно окъпана в средата на следобедната слънчева светлина. Дворът пред манастира някога е бил заобиколен от колони и е бил използван за свещени церемонии.

Зад магазина за чай, гробница 468 си заслужава да бъде проучена за още една изискана фасада, някои изкривени резби и отлични гледки. Пътека води до зашеметяващи гледки към Вади Араба, Израел и палестинските територии и на юг до върха Джебел Харун, покрит с малко бяло светилище.

Храмът Al-Kzahneh в Петра
Снимка: pixabay

Лесната за проследяване пътека до манастира отнема около 40 минути (ако се съмнявате в пътеката, потърсете уморени туристи, които слизат). Алтернативно, магарета (с водач) могат да бъдат наети за връщане за цена в зависимост от вашите умения за преговори; По-добре е да се разхождате надолу, защото магаретата се движат доста бързо, а пътят е стръмен и хлъзгав, което прави неудобно и понякога опасно пътуването. 

Пътуването е най-добре да започне в средата на следобеда, когато има добра сянка и манастирът е в най-фотогеничната си форма. Пътеката следва стария процесионен маршрут и е спектакъл сам по себе си, с полети от ерозирани стъпала, извлечени от странния и старинен камък. Има няколко странични пътеки за изследване, включително отбивка до Гробницата на лъва, разположена в дере. Двата, устояли на времето лъвове, които дават името на гробницата, се изправят един срещу друг в основата на паметника.

Вълнуващ 6-километров поход води от манастира до Siq Al Barid (Малката Петра; отнема около 2½ часа и включва нова павирана пътека и стъпала). Попитайте за посетителски център Петра или в местните туристически агенции водач, тъй като маршрутът е труден за намиране.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин