И в наши дни има изследователи - три примера - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
И в наши дни има изследователи - три примера
Автор: Стефан Стефанов
И в наши дни има изследователи - три примера
Снимка: commons.wikimedia.org

За съжаление на мнозина, дните на всички велики географски открития приключиха отдавна, но това не означава, че този дух се е изгубил. След като няма върхове и езера за откриване и всяка възможна земя вече е намерена и заселена, то в днешно време хората се залавят с това, което им е останало. Ето няколко примера за необикновените цели, които няколко съвременни изследователи са си поставили:

Откривателят на автобусни линии

Например Даниел Тънард от Шефилд, който живее в Буенос Айрес от 1999 г., решава през септември 2011 г., че ще се вози на всяка една от общо 140-те автобусни линии в града и по този начин ще покрие площ от 202 квадратни километра. От прозореца той наблюдава ден след ден отминаващата пред очите му действителност на аржентинската столица, която описва в своя блог. Тънард успя да издаде и книга по експеримента си, така че си е заслужавало отвсякъде.

Откривателят на шотландските острови

Друг модерен пътешественик - Анди Стрейнджуей от Йоркшир, Великобритания, решава да отиде дори по-далеч. Анди има за цел да посети и да поостане на всеки един от шотландските острови поотделно, което е сериозно, защото те са над 162. Заради това експериментът му е отнел толкова време и той го завършва между септември 2003 г. и август 2007 г. След края на приключението си той също написва книга, но не се спира. През 2012 г. Анди Стрейнджеуей преспа на всичките 52 най-високи точки в Англия и Уелс, 49 пъти, от които - в спалния си чувал.

Откривателят на метростанции

Списъкът на странните цели, които си поставят хора от англоезичните държави в чужбина, продължава с Питър Дейвис от Нов Южен Уелс, Австралия. Той живее в Мексико Сити, където градският транспорт е нещо като отделна институция. Питър решава да посети всички станции на метрото в Мексико Сити от януари до юли 2012 г. и да опише изживяването в блога си. Едно от откритията му било, че станциите в столицата на Мексико са 147, а не 175, каквато е официалната информация. Разминаването се получава, защото станциите, където се пресичат метролиниите, се броят повече от веднъж. Всички станции в мексиканската столица са различни – например една от тях е моделирана като главата на бившия президент Бенито Хуарес. Освен това Дейвис е описал музей и множество графити под земята.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин