Илинденци – мраморното село в Пирин - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Илинденци – мраморното село в Пирин
Автор: Мира Янева

Почти няма значение накъде ще тръгнете от село Илинденци – целият регион наоколо е пълен с причудливи скални форми, пропасти, възвишения, пещери.

Малко над селото има извор (известен е като Извора на Ванга), за който се говори, че лекува много болести.

Тук се намира и една от най-големите мраморни кариери на Балканите. Дори и този факт да не ви е известен, със сигурност ще заподозрете, че има нещо такова, като видите мраморните чешми и фонтани, които са навсякъде в центъра на селото.

Мраморът е свързан с поминъка на Илинденци, но не всичко е машини и прашни кариери. Над селото се издига така нареченият Мраморен град – арт център „Илинденци“, в който можете да се разходите из скулптурен парк на открито. Тук десетки творци от цял свят са реализирали своите творчески фантазии. Ар центърът е отворен за посещения, можете и да дегустирате местно вино (всяка година през февруари в селото се организира празник на виното с възстановки и зарязване на лозите). Все пак не сте толкова далеч от района на Мелник с неговите прочути лозя.

Докато се разхождате по уличките на село Илинденци, ще попаднете и на малки ателиета на творци, които използват мрамора за произведенията си. В околностите на Илинденци има също язовир с възможности за спортен риболов, параклис (край извора), както и множество туристически пътеки в Пирин.

Село Илинденци се намира на 17 км от Сандански, на 2 км встрани от главния път за София.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин