10 причини да обичаме Югозапада - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
10 причини да обичаме Югозапада
Автор: Мария Ангелова

Въпреки многобройните смешно-тъжни забележки по адрес на Югозападнала България, тази част на страната заслужава нашата любов. Поради твърде много причини. Тук сме подбрали някои от най-интересните места и причини, заради които да попътувате в Югозападна България.

1. Заради планините

Много от любителите на планината ще ви кажат, че Пирин и Рила са най-красивите в България. Езерата, стръмните склонове, многобройните върхове за изкачване – от сравнително лесни до откровено предизвикателни (Кончето в Пирин например). Вижте няколко идеи за маршрути в Рила и маршрути в Пирин.

2. Заради енергийните места

Случайно или не, и Ванга, и Преподобна Стойна са прекарали живота си в тази част на страната. Днес Рупите и домът на Ванга в Петрич са едни от най-посещаваните места в Югозапада (вижте нашия Маршрут по стъпките на Ванга). Хиляди посетители се стичат и в село Златолист, където в църквата Свети Георги е живяла Преподобна Стойна – също като Ванга ослепяла в детските си години, а след това помагала на хора от цял свят.

3. Заради селата, в които пътуваш във времето

Лещен, Ковачевица и Долен са от онези селца в България, до които пътуваш в километри, по шосета, но влезеш ли веднъж, мерната единица се сменя на години, назад във времето. Тук можете да видите запазени старинни къщи, с плочи вместо керемиди по покривите, да се разходите по криви улички, да загубите представа за часа и датата. Времето почти е спряло – не е съвсем застинало, но така се влачи и протяга, че човек забравя и за мястото, от което идва, и за грижите си, и за интернет... Трите села са близо едно друго. Встрани от тях остава още едно село, сякаш пазено в херметическа кутия - село Пирин.

4. Заради пирамидите

Египет си има пирамиди, фараони, Югозападът си има Мелнишките и Стобските пирамиди. Вярно, няма саркофази наоколо, но пирамидите са произведение на природата, което се е формирало в продължение на стотици хиляди години. До Стобските пирамиди има лека екопътека, която започва в село Стоб (следвайте табелите). Тези в Мелник се простират на доста по-голяма площ и позволяват да им посветите дори и няколко дни в скитане – най-достъпни са пирамидите, надвиснали над самия град, но продължават чак до Рожен.

5. Заради виното

В Югозападна България се отглеждат няколко уникални сорта българско грозде (широка мелнишка лоза, Мелник 55 и други), от които се приготвят вина, събрали цялото слънце на региона. Около Петрич, Рупите, Рожен и Сандански има многобройни винарни, отворени за посетители. Дайте почивка на очите си с поглед към безкрайните лозя, засадени по хълмовете. По залез гледката е невероятна, за секунда може да се объркате, че сте в Тоскана.

6. Заради ранното лято

Когато почти навсякъде другаде в страната е снежно и студено, в най-югозападните части на България е по средиземноморски топло и пролетно. Още през февруари можете да се радвате на температури около 20-те градуса, а циганското лято продължава почти до края на годината. Идеално бягство за зиморничавите.

7. Заради манастирите

Смята се, че Роженският манастир е построен през 870 година. Ако се замислите, това е доста отдавна от днес и много скоро след приемането на християнството в България. За разлика от повечето манастири в България, нито веднъж не е бил разрушаван или опожаряван по време на османската власт. И до днес остава едно изключително специално място, което българите обичат, тук се провежда и Роженският събор.

Рилският манастир е пазен от ЮНЕСКО и от грижливите шепи на планината. Над милион туристи го посещават всяка година, за да видят Хрельовата кула, Рафаиловия кръст и пещерата на Свети Иван Рилски.

Не пропускайте и Земенският манастир, който е превърнат в музей и предлага чудесна панорама към Земен.

8. Заради минералните води

Като се започне от Сандански и се стигне до Баня (край Банско), Огняново, Симитли – Югозападна България е богата на минерални води, познати от най-древни времена. Днес можете да си починете в спа хотели (всякакви категории) или да се отпуснете необезпокоявани в открит извор под звездите.

9. Защото е близо до Гърция

Тук сте толкова близо до Гърция, че от мига, в който ви хрумне, че искате да отскочите до Гърция (Солун, Серес, Атина, езерото Керкини или Халкидики), до мига на пристигането ви делят от 20-ина минути до 2-3 часа.

10. ... и до Македония

Хубаво е да се отскача по съседски. А още по-хубаво е, когато съседите са ти подръка. По пътя се отбийте и на няколко километра от границата с Македония, където се намира Самуиловата крепост.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин