Маршрут по стъпките на Ванга - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Маршрут по стъпките на Ванга
Автор: Мария Ангелова

Изминете този южен маршрут по стъпките на Ванга, за да почувствате енергийните места, свързани с нейния живот, и да научите още нещо за пророчицата, чиято слава и до днес се носи далеч отвъд границите на България.


Досега светините, свързани с Ванга, отворени за посетители и поклонници, бяха храмът в Рупите и домът на пророчицата в Петрич. От пролетта на 2014 г. маршрутът стана пълен и посетителите могат да разгледат и дома на Ванга в Рупите – мястото, където тя е приемала посетители.

Спирка 1: Рупите

Запалете свещ в църквата „Света Петка Българска“ и обърнете внимание на необичайните икони вътре – дело на Светлин Русев и предизвикали недоволството на Църквата заради своята неканоничност.

До църквата "Света Петка" от 25 март 2014 г. е отворена къщата, в която Ванга е приемала посетители. След смъртта на пророчицата домът й е запечатан заради съдебни спорове около собствеността му. Домът е запазен в автентичен вид.

Разходете се из поддържания парк на комплекса, поседнете на пейка и се насладете на красивата гледка към планината Кожух (угаснал вулкан). Прочетете и още за Рупите.

Спирка 2: Минералните извори на Рупите

Ванга е казвала, че в Рупите има много силна енергия. И ако космическите вълни не могат да бъдат уловени от всеки, то благотворното действие на минералните извори край комплекса са безспорни. Минерална вода има и в комплекса на Рупите, и встрани от него, където целогодишно можете да видите хора, които се топят в лечебната гореща кал (тези "локви" са свободно достъпни, но ако искате да се натопите в тях, си носете стар бански).

Спирка 3: Историческият музей в Петрич

1411 лични вещи от дома на светицата са оставени на съхранение в Историческия музей в Петрич, в къщата на Рупите са оставени техни реплики и копия. В музея в Петрич ще видите и интересни находки от разкопки в Рупите, където е открито древното селище Хераклея Синтика.

Спирка 4: Домът на Ванга в Петрич

Ванга прекарва голяма част от живота си в тази къща – от построяването й през 1947 г. до смъртта си. Всеки ден пътува от Петрич до къщата в Рупите, където приема посетители. Къщата в Петрич също е запазена в автентичния си вид, можете да видите молитвената стая на пророчицата, Белия салон, верандата, кухнята. Вижте и работно време, входни такси за къщата на Ванга в Петрич.

ЗА МАРШРУТА:

Подходящ за: цялото семейство

Най-добро време: целогодишно

Продължителност: еднодневен/двудневен маршрут

Разстояние от София: 180 км

Вижте още уикенд маршрути в България!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин