Маршрут по стъпките на Ванга - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Маршрут по стъпките на Ванга
Автор: Мария Ангелова

Изминете този южен маршрут по стъпките на Ванга, за да почувствате енергийните места, свързани с нейния живот, и да научите още нещо за пророчицата, чиято слава и до днес се носи далеч отвъд границите на България.


Досега светините, свързани с Ванга, отворени за посетители и поклонници, бяха храмът в Рупите и домът на пророчицата в Петрич. От пролетта на 2014 г. маршрутът стана пълен и посетителите могат да разгледат и дома на Ванга в Рупите – мястото, където тя е приемала посетители.

Спирка 1: Рупите

Запалете свещ в църквата „Света Петка Българска“ и обърнете внимание на необичайните икони вътре – дело на Светлин Русев и предизвикали недоволството на Църквата заради своята неканоничност.

До църквата "Света Петка" от 25 март 2014 г. е отворена къщата, в която Ванга е приемала посетители. След смъртта на пророчицата домът й е запечатан заради съдебни спорове около собствеността му. Домът е запазен в автентичен вид.

Разходете се из поддържания парк на комплекса, поседнете на пейка и се насладете на красивата гледка към планината Кожух (угаснал вулкан). Прочетете и още за Рупите.

Спирка 2: Минералните извори на Рупите

Ванга е казвала, че в Рупите има много силна енергия. И ако космическите вълни не могат да бъдат уловени от всеки, то благотворното действие на минералните извори край комплекса са безспорни. Минерална вода има и в комплекса на Рупите, и встрани от него, където целогодишно можете да видите хора, които се топят в лечебната гореща кал (тези "локви" са свободно достъпни, но ако искате да се натопите в тях, си носете стар бански).

Спирка 3: Историческият музей в Петрич

1411 лични вещи от дома на светицата са оставени на съхранение в Историческия музей в Петрич, в къщата на Рупите са оставени техни реплики и копия. В музея в Петрич ще видите и интересни находки от разкопки в Рупите, където е открито древното селище Хераклея Синтика.

Спирка 4: Домът на Ванга в Петрич

Ванга прекарва голяма част от живота си в тази къща – от построяването й през 1947 г. до смъртта си. Всеки ден пътува от Петрич до къщата в Рупите, където приема посетители. Къщата в Петрич също е запазена в автентичния си вид, можете да видите молитвената стая на пророчицата, Белия салон, верандата, кухнята. Вижте и работно време, входни такси за къщата на Ванга в Петрич.

ЗА МАРШРУТА:

Подходящ за: цялото семейство

Най-добро време: целогодишно

Продължителност: еднодневен/двудневен маршрут

Разстояние от София: 180 км

Вижте още уикенд маршрути в България!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Lyubo, 03.03.2023 | 04:48
Честно казано, след като обстойно търсех в мрежата - намерих само един сайт, който е напълно посветен на баба Ванга - https://www.baba-vanga.com Блогът е на английски език и цитира подробно известни български и световни учени, художници, поети, музиканти, политици, спортисти и др. които са имали лична среща с Ванга. Така че съм много по-склонен да вярвам на информация, която идва от източника, отколкото нещо, което току-що е публикувано онлайн. В блога намерих и много точен цитат, написан от Жени Костадинова - тя е написала някои от най-големите и информативни книги за делата на баба Ванга. „Наистина е много тъжно, че има толкова много публикации, които неправилно цитират предсказанията на баба Ванга. Всеки си измисля странни предсказания, или смесва истинските й думи с техните измислени истории, а всичко това само изкривява по много негативен начин реалния образ на нашата пророчица, както и нейните феноменални дарби и мъдрост. Но това не е необичайно за великите хора – техните митове обикновено надживяват самия човек и това, което е оставил на този свят. За повече от 20 години изследване на живота и делата на баба Ванга не съм срещнала нито един човек, който да разкаже за някое от широко тиражираните предсказания като началото на Третата Световна война например. Откъде са ги взели? Какви са техните източници? Винаги, когато говоря за предсказание на баба Ванга, цитирам на кого го е казала и кога е казано. Баба Ванга е била изключително внимателна на кого ще сподели предсказанията си, тъй като много добре е знаела, че много хора ще злоупотребяват с него. Имаше такива хора, които разпространяваха подвеждаща информация от името на пророчицата дори когато тя беше жива. Днес, за съжаление, когато Баба Ванга вече не присъства във физическия свят, тя не може да се защити от абсурдни твърдения, които целят да всеят страх сред хората. Ето защо баба Ванга отказваше да прави много глобални предсказания. Когато правеше това, тя настояваше хората да го пазят в тайна. Има някои неща, които трябва да бъдат скрити". Надявам се, че съм хвърлил малко светлина по темата Ванга с моя коментар. Поздрави
Абонирайте се за нашия бюлетин