Уикенд маршрут из тутраканските острови - риболов - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Уикенд маршрут из тутраканските острови
Автор: Мария Ангелова

Има един остров в река Дунав, който през половината година е остров, а през останалата ивица суша го свързва с града и се превръща в „полуостров“. Казва се Тутракан и се намира само на 5 минути от центъра на град Тутракан. През лятото островът е любимо място за плаж, пикник и риболов. Разходете се с нас из него и останалите острови около крайдунавския град сред места, за които не сте и подозирали, че съществуват.


Тутракан носи цялото очарование на рибарското градче – с лодките по крайбрежието, с разпънатите мрежи и лодкарските си работилници, със запазената си Рибарска махала, която днес е архитектурен резерват, а 48-те къщи в нея изглеждат както и преди 150 години. Освен с пясъчни плажове и гостоприемството на местните, градът ще ви очарова и с островите си, между които можете да си направите разходка за ден или два. За да ви е по-лесно, най-долу сме ви подготвили и карта.

Започнете именно от остров Тутракан, който след „черешови води“ (пролетното прииждане на Дунав) започва бавно да изплува като гигантски кит и накрая се свързва със сушата. По пясъчните коси тогава остават чудновати дънери, донесени от течението на реката. На острова има влажни гори и ситен пясък, мястото е добро и за гребане.

Оттам продължете с лодка към остров Радецки, където също има хубав плаж, а есента на него се струпват хиляди птици по пътя си на юг. От Радецки навлизате в защитената местност Калимок-Бръшлен, в която влизат всички острови на запад до о. Мишка и части от сушата по дунавското крайбрежие. Само птиците, които гнездят, хранят се или живеят тук, са над 240 вида, а десетки растителни и животински видове са защитени.

Продължете към остров Калимок, който е свързан с мост със сушата. От него се открива изглед към най-широкото място на Дунав край Тутракан.

Още по на запад от сливането на български и румънски остров се образувал един - Безименен. Днес източната част на острова е румънска и се казва Въжетоария, а българската западна част си няма име, въпреки че сред рибарите е известна като Търговския остров. Този остров е много близо до българския бряг, а между него и сушата има същински лабиринт от канали и малки островчета, между които можете да изпробвате колко умело можете да гребете. Точно срещу източната част на Въжетоария на българския бряг има стар бряст, който е популярно място за риболов и разпъване на палатки.

Следващият остров Голям Бекир има запазени гори с вековни дъбове, а хиляди птици прекарват там зимата, включително къдроглави пеликани и червеногуши гъски. От Голям Бекир можете да направите обратен завой или да слезете на сушата и да се разходите около Бръшленското блато и блатото Калимок.

И най-важното - докато сте в Тутракан, не пропускайте да опитате отличната рибена чорба, приготвена с прясно уловена риба. Тук ще ви я приготвят майсторски.

Полезна информация: Тутракан се намира на 52 км от Силистра и на 306 км от София. Можете да стигнете дотам и с автобус (от Силистра, София, Велико Търново, Русе). В града има няколко семейни хотела, както и хотел към Историческия музей, който се намира в Рибарската махала. Говорете с местните рибари, за да наемете лодка или организирате разходка по островите. Подгответе се със силни препарати срещу комари.

За допълнителна информация можете да се обърнете към Историческия музей в града


Вижте Маршрут по тутраканските острови на по-голяма карта

Вижте още уикенд маршрути в България!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин