8 любопитни факта за Дунав мост 2 - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
8 любопитни факта за Дунав мост 2

Още през далечната 1909 г. видинчани се събират в центъра на града си с искане за строежа на нова връзка с Румъния. Това е може би първото по-сериозно обсъждане на проекта, който повече от век по-късно се превърна в реалност. Следват няколко любопитни факта за моста – полезна информация и любопитни неща, които можете да използвате за екскурзоводска беседа на спътниците си, докато преминавате по моста.

1. Сериозни планове за строеж започват да се правят от 80-те години на миналия век, договорът за строеж на Дунав мост 2 е подписан през 2007 г., а официалното откриване е на 14 юни 2013 г.

2. Дунав мост 2 е най-дългият мост над река Дунав по цялото й течение от изворите в планината Шварцвалд до устието й в Румъния. 1791 м е дължината му над водата.

3. Фериботната линия ВидинКалафат беше пенсионирана, след като целият трафик се прехвърли към моста.

4. Преминаването по Дунав мост 2 струва 12 лева (или 6 евро) на посока за лек автомобил. До 1 юли 2013 г. преминаването е безплатно.

5. Преминаването пеш или с колело е безплатно.

6. Откриват се редовни автобусни линии ВидинКалафат (5 лева) и Видин – Крайова (15 лева) пет пъти на ден. Цените важат до 1 юли, след това се очаква промяна. (Забележка - 14.11.2013 г. - собственикът на автобусната линия от Видин за Калафат и Крайова обяви, че закрива линията поради загуби)

7. Дунав мост 2 ще носи името „Нова Европа“. Предложението е дадено от румънска страна и е прието от българската.

8. По моста преминава и жп линия, като се очаква скоро да бъде обявено разписанието на движещите се от Видин за Калафат влакове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин