Тайните на крепостта Баба Вида - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тайните на крепостта Баба Вида
Автор: Мария Ангелова

Знаете ли я тази българска крепост, която разказва легенди за неуспешни бракове, имала си е ров с вода и подвижен мост, а дори и днес можете да видите затвора й с уреди за средновековни мъчения? На пръв поглед - крепост като крепост, но на втори и трети Баба Вида ще ви разкрие повече тайни от миналото, отколкото сте предполагали.

>

>

Кулите на крепостта Баба Вида (или Бабини Видини кули) се отразяват във водите на Дунав край Видин от стотици години. През това време са станали свидетели на войни, мир и различни управници. Най-отдолу са останките на античния град Бонония. Смята се, че превръщането й в средновековен български замък и основните строителни дейности са осъществени по време на Второто българско царство. Тогава българите изпозлвали камъните от разрушената римска крепост, за да изградят своя такава. В крепостта е живял и последният владетел преди падането на България под османска власт – Иван Срацимир (до 1397 г.).

Ако вярваме на легендата, крепостта си е почти паметник на антисемейната пропаганда – разказват, че Вида била най-малката дъщеря на заможен болярин. След като видяла неуспешните бракове на по-големите си сестри Гъмза и Кула, решила да не се омъжва. Отхвърлила всички предложения, построила си замък и живяла там сама до края на дните си. Поучителна, макар и не особено оптимистична история.

В миналото ровът около Баба Вида се е пълнел с вода от Дунав, а отгоре прехвърляли подвижен мост. Дълбочината на рова била 4 м, а ширината му – 6 м. Кулите били десет, а 11-та охранявала моста. Отворени за посещение днес са две от тях.

По време на османската власт крепостта е била склад за оръжия. От Освобождението чак до 1958 г. е използвана за военни цели и не е можела да бъде посещавана от туристи.

В крепостта се намира летният театър на Видин, където можете да наблюдавате представления под звездите. Подходящ за посещение по тъмно е и затворът, който се намира в Баба Вида. В него са подредени уреди за изтезания от Средновековието, а фигурите на затворник и палач са явно най-фотогеничните, тъй като никой не пропуск да се щракне с тях.

Крепостта ще се превърне в любимо място и на децата, защото е пълна със стълби, кули, тъмни помещения, наблюдателни площадки. 

Баба Вида е едно от най-хубавите места във Видин, на които да поседнете и да се порадвате на гледката към Дунав отвисоко.

Полезна информация:

Работно време:

1 октомври – 30 март

понеделник - петък 9-17 часа

събота - неделя 10-17 часа

1 април – 30 септември

понеделник – петък 8:30-17:30 часа

събота – неделя 9-17:30 часа

Вход: 4 лв. (ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.)

За допълнителна информация вижте тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин