Самуиловата крепост – с поглед към три държави - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Самуиловата крепост – с поглед към три държави
Автор: Даниела Карастойкова

Самуиловата крепост край Петрич, както е известна на всички, не е място, на което ще видите внушителни средновековни сгради, а само името на националния парк-музей край Петрич. Там никога не е имало крепост, а временно отбранително съоръжение, част от цялостната укрепителна система от Беласица до Огражден.

Мястото е на десния бряг на р. Струмешница, в полите на планината Беласица или на 3 километра от границата с Македония. Привлекателно е за посещения не само заради историческия заряд, който носи, но и заради красотата на планината и гледката, която се открива към Македония и Гърция. Тук погледът ви стига до три държави, нужно е само да се завъртите на пета.

През 1014 г. на това място се е състояла известната Беласишка битка между българи и византийци. Българите са разгромени и пленени и, в противоречие с християнската доктрина, според която пленниците-християни се освобождават след края на войната, византийският император Василий ІІ нарежда 14-хилядната българска армия да бъде ослепена. Така на всеки сто слепи войници е оставен по един само с едно око, за да ги води. При вида на тази трагична гледка, сърцето на цар Самуил не издържа и той умира, а византийският император е записан в хрониките като Василий ІІ Българоубиец.

Няма как да не настръхнеш само при споменаването на този исторически факт, минавайки по алеята край брега на реката към парка.

Величествената бронзова фигура на цар Самуил с превити в коленете крака отразява тежестта на трагичните събития. От двете страни на паметника върху големи каменни пана са изобразени релефно и ослепени български войници. Отдалече се виждат и четирите бетонни пилона, изградени на най-високата част на хълма на мястото на средновековната наблюдателна кула. Вероятно тяхната височина от 25 метра съответства на височина, на която се е издигала кулата. Пилоните са свързани и образуват площадка, от която можете да видите цялата Ключка Кория. Описание на събитията от 1014 г. има и в основата на един от пилоните.

Хълмът се е състоял от три защитни вала, разделени от ровове с вода. Много преди Беласишката битка тук е имало селище на славянското племе струмяни, съставено от вкопани дълбоко в земята жилища. Част от тези землянки са запазени и запечатани – сред тревните площи ще видите насипан бял чакъл, който маркира къде са били. Около землянката на старейшината на племето са изградени стени и покрив.

По-интересните неща се намират в двете зали с музейна експозиция, където са изложени намерените при разкопки на хълма предмети – керамиката и накитите от ранното селище, бойните стрели и двете мраморни плочи със старобългарски надписи. Едната плоча е гробищна и увековечава паметта на родителите на цар Самуил - Никола и Рипсимия, и брат му Давид. Другата плоча е известна като Битолския надпис и дава ценни исторически сведения за крепостта Битоля, изградена като българско убежище. Ако се уговорите предварително с някой от служителите на парка, той би могъл да ви разкаже подробности около откриването на историческия обект през Първата световна война и всички любопитни истории, свързани с разкопките и консервацията им. Но дори и без гид, дори и да сте подскачали няколко пъти при шумоленето на разни гадинки в тревата на парка, можете да си тръгнете със самочувствието, че сте се запознали с един от най-важните обекти в югозападната част на страната.

През 2014 г. се навършват 1000 години от злочестото сражение и по този повод паркът е обновен, израдена е сцена, подходяща за концерти и представления. Но най-важни остават подобренията, свързани с историята на крепостта. Още преди достигането на бронзовата статуя в цял ръст на цар Самуил ще преминете покрай реставрирана землянка. Влезете ли вътре, ще зърнете каменно огнище и керамични съдове, каквито някога са използвали Самуиловите войници. В хладната крепост можете да разгледате макет на цялото съоръжение, както и множество снимки на открити при археологическите разкопки предмети. Задължително трябва да извървите и водещия към голямата землянка и наблюдателницата павиран път. Землянката все още не е обзаведена, но на стените около нея са закачени снимки, които детайлно проследяват Самуиловата история. Когато се качите на наблюдателницата, ще останете без дъх. Пред погледите ви ще се разкрие необятна зеленина, многобройни хълмчета и върхове, ще съзрете дори Македония.  

Полезна информация: До обособения през 1982 г. като национален парк-музей „Самуилова крепост” се стига лесно от прочулото се с паранормални случки с. Ключ, на около 16 км от Петрич, а после пак по асфалтиран път – около 5 км до самия комплекс. Оформеният парк-музей има работно време от 8:00 до 16:00 часа и почивни дни в неделя и понеделник.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин