Село Златолист и историята на Преподобна Стойна - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Село Златолист и историята на Преподобна Стойна
Автор: Екатерина Мандова

Независимо дали ще се разходите до църквата „Св. Георги”, или просто ще разгледате малките порутени къщички в село Златолист (Благоевградско), легендите за живота на Преподобна Стойна няма как да ви подминат. В селото днес живеят само девет души, но пък историите им за чудесата на пророчицата не секват.

>

>

Местните баби, които са прекарали детството си около Преподобна Стойна, разказват, че хора от различни места по света се стичали при нея с молби за помощ и лечение. Стойна ослепяла на 7-годишна възраст вследствие на едра шарка. Според преданието, докато боледувала, я навестявал Свети Георги. Години по-късно, родното ѝ село било нападнато и опожарено, а тя помолила да я отведат в село Долна Сушица (днес Златолист), защото така ѝ бил заръчал светецът. Щом видяла църквата „Св. Георги”, решила да се установи в нея и да прекара живота си като монахиня.

Самата църква също е необикновена и хората вярват, че ако болен преспи една нощ там, ще оздравее.

Влезете ли вътре, няма как да не се впечатлите от иконите. На една от тях е изобразен дявол, впрегнал човек в каруца, на друга – гола до кръста жена, до тях пък - светец с глава на кон. Съзряла недоумението ни, местна жена в църквата разказва, че сестрата на светеца се влюбила в него и той, за да я отблъсне, се помолил да бъде обезобразен. Обяснява ни и че ако се взираме по-дълго в иконата на Исус Христос над олтара, ще видим как премигва с клепачи, а застанем ли на плочата с двуглав орел под купола, ще се изцелим и всичките ни желания ще се сбъднат.

На тази плоча е заставала и Преподобна Стойна, когато е идвала в храма да се моли. Разказват, че една вечер някакъв човек отишъл в църквата. Като видял приседналата в молитва светица, решил да се отдръпне, за да не нарушава уединението ѝ и тогава съзрял, че тя не се допирала до земята, а се носила с поне метър над плочата. След като приключила с молитвата си, пророчицата го извикала по име и го помолила до смъртта ѝ да не разказва на никого какво е видял.

За съжаление оригиналната плоча е открадната и на нейно място днес в храма лежи нейно копие. За хората обаче, които идват тук да отдадат почитта си към пророчицата, тази плоча е не по-малко лечебна. Двуглавият орел на нея пък е гербът на Цариградската патриаршия.

Преподобна Стойна живяла на втория етаж на църквата, в малка килийна стаичка. Един ден я навестил някакъв владика, който след разговора си с нея ѝ подарил сребърен кръст с думите, че тя е по-достойна да го притежава. Кръстът и до днес се пази в църквата, а според възрастните хора в селото, ако се пусне във вряща вода и после се измиете или пиете от нея, няма да страдате повече от главоболие.

Възрастните хора в Златолист твърдят, че пророчицата многократно напускала тялото си и била като мъртва в продължение на дни, а после изведнъж ставала и разказвала чудни истории. Според думите им тя често се разхождала нощем из гробището сама и пеела.

Днес мнозина оставят в стаята на пророчицата свои снимки или снимки на познати за здраве, а в книга на масичката в стаята записват желанията си.

В двора на църквата се издига яворово дърво, за което казват, че е поне на 1300 години и ако застанете под короната му, болките ви изчезват. В близост до него е и гробът на Преподобна Стойна, където вярващите ѝ отдават почит.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин