Пещерата на Света Марина край Сливарово - разходка за откриватели - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пещерата на Света Марина край Сливарово - разходка за откриватели
Автор: Peika.bg

За всички, които почитат традициите, но обичат предизвикателствата и носят духа на откривателството, от лятото на 2012 г. има нов туристически маршрут в природен парк „Странджа“ - от село Сливарово (старото му име е Кладара) до пещерата-светилище на Света Марина. Това е и чудесна идея да разнообразите почивката си, ако се намирате някъде по Южното Черноморие.

Пещерата-светилище Света Марина

В Странджа Света Марина се почита като лечителка, а нейният празник се отбелязва на 17 юли. Хора от близки и далечни селища идват при пещерата на поклонение, а в миналото поклонници са пристигали чак от Цариград. Основното вярване е свързано с уникалното аязмо – капещата по стените на пещерата вода, която хората събират в съдове, поставени на пода.

Входът на пещерата е на юг, а в източната част има отвор, през който в миналото на празника на Света Марина моми и ергени са се провирали за здраве. Женените не минавали оттам, тъй като според поверието дупката щяла да ги затисне.

Ще забележите и умалените изображения на болни органи или на цели хора (от тенекия или сребро), които се оставят при иконата в източната част на пещерата. Според една много древна традиция се вярва, че болестта ще остане върху предметите, а човекът ще си тръгне здрав. Със същата вяра около пещерата по клоните на дърветата има вързани дрехи и конци.

През 2003 г. жителите на село Сливарово възстановяват обичая да правят поклонническо посещение на пещерата на Света Марина край Сливарово на 30 юли (деня на светицата по стар стил).

Описание на маршрута

Пътят отнема 4 часа в едната посока (разстоянието е около 12 км). Денивелацията е 50 м. От параклиса на Света Богородица на входа на село Сливарово маршрутът поема в североизточна посока по горски път. След около 2 км следва половинчасово спускане през букови гори със странджанска зеленика и достига Върли дол. Следва 30-минутно изкачване до местността Зипка. Маршрутът продължава в югоизточна посока по билото и достига местността Ликуди. Продължавате около 1 км по течението на река Резовска, а след това в североизточна посока по склона и на следващата долчина достига до пещерата-светилище на Света Марина.

Полезна информация

Село Сливарово се намира на 17 км от Малко Търново (12 км източно от главния път Малко Търново – Царево) и на 95 км от Бургас. В селото няма места за настаняване. Ако имате допълнителни въпроси за маршрута или искате да наемете водач, можете да се свържете с Природен парк „Странджа“.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
marina terzieva, 23.09.2013 | 13:16
Уникално място,много силно енергийно и девствено!Пътят до там е труднопроходим и не става с кола,то за това мястото е все още диво.
Mariana, 30.09.2012 | 09:38
До колкото разбирам,че до пещерата не може да се стигне с кола.Е как тогава да отиде един човек които е трудно подвижен,а иска да посети това място.
Диана Стоянова, 26.09.2012 | 15:18
НЕВЕРОЯТНО МЯСТО!!! Посещавала съм го няколко пъти, като последният път беше на 8 септември 2012 г., затова ви съветвам - ОТИДЕТЕ! Маршрут ... открит ... СКОРО??? Това място е посещавано още от древността - до наши дни, при това без прекъсване. Всеки, който има желание да го види, може първо да посети Исторически музей Малко Търново, Туристически-информационен център - Малко Търново, хората там са страхотни, много любезни, много отзивчиви. Те ще ви окажат съдействие да отидете до пещерата-светилище на Света Марина в землището на с. Сливарово. Дори ако искате, може да наемете уазки, с които ще ви извозят до там. Сигурна съм, че ще останете доволни, защото е невероятно усещането на това място!
Женя Бинева, 23.09.2012 | 11:32
Въпреки ,че маршрута е открит съвсем скоро, маркировката не е добра и има реална възможност да се изгубите.
Абонирайте се за нашия бюлетин