Кован Кая: Мистерията на тракийската скала-кошер - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кован Кая: Мистерията на тракийската скала-кошер
Автор: Мария Ангелова

Има още много неразгадани тайни по българските земи. Стоят си необезпокоявани, даже може да са до някое шосе, току пред очите на хората. Шофьори и пътници да минават всеки ден оттам, понякога да поглеждат, по-рядко да спират, но така и да не могат съвсем да разберат това, което виждат.

Всъщност, точно до шосето е една от най-големите скали с тракийски ниши в България. Нарича се Кован Кая – в превод Скалата-кошер, заради вида на масива с десетки кухини в него.

Нишите са повече от 100. На пръв поглед вертикалната скала е надупчена съвсем без ред и логика. Кой знае обаче, древните траки вероятно са имали по-сложна божествена система, отколкото ние си мислим. Освен вертикално разположените трапецовидни ниши тук-там има и правоъгълни хоризонтални. 

Истината е, че до днес няма еднозначно мнение по въпроса за какво всъщност са служили нишите. Според една хипотеза са използвани за ритуали, свързани с почитаните от траките божества, според друга – за погребални камери. И докато в скалните гробници са полагани само големите клечки на тракийската аристокрация, скалните ниши са били използвани за простолюдието. Ако е било така, тия траки сериозно са си усложнявали живота да пренасят урните с останките на мъртъвците до съответната кухина някъде на десетки метри над земята.

Тракийските скални ниши се срещат предимно в Източните Родопи. Освен Кован Кая, можете да видите също и Хамбар Кая, скалните ниши край село Дъждовница... Около тях обикновено археолозите (или иманярите) откриват и скални гробници и изсечени фигури на хора и животни. Смята се, че това са били места, където са се извършвали необичайни ритуали. През халколита (около 4000-3000 г. пр.Хр.) в Източните Родопи е бил изграден древен поклоннически маршрут, който със знаци по скалите е свързвал около 100 скални светилища. Кован Кая вероятно е била част от него.

Мистерията около следите, запазени до днес от траките, е свързана най-вече с това, че племената не са имали писменост и само можем да предполагаме кое, как и защо са правели. През годините обаче са правени различни геофизични анализи, които показват, че около родопските скални светилища на траките има енергийни аномалии. И днес някои хора, вероятно по-чувствителните към енергията от космоса, твърдят, че това са места, където се зареждат с енергия и намират духовно равновесие.

Ако ще правите снимки, полезно е да знаете, че нишите са ориентирани най-вече на юг и югоизток, но има и обърнати на запад и северозапад. Точно отсреща, от другата страна на пътя, също има интересни скални образувания и ниши.

Полезна информация: Кован Кая се намира на 45 км от Хасково и на 30 км от Маджарово. (Внимание, в картите на Гугъл понякога излиза друга Кован Кая, която е близо до Глухите камъни и Мезек. Карта вижте долу). Ако идвате от Маджарово, в никакъв случай не минавайте по пътя Маджарово – Бряговец – има едни 5 км, в които пътят е по-черен от черен, съставен от нахвърляни камъни. Иначе е много живописен де, вие се по течението на река Арда. Но все пак не минавайте оттам.

Скалата Кован Кая се вижда до пътя (ако идвате от Хасково е отляво, ако идвате от село Котлари – отдясно). Под нея има паркинг и скромна информационна табела, която не информира особено много. Ето и карта на мястото (цък за по-голяма):


Виж Кован Кая - тракийско светилище на по-голяма карта!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Анжело Ангелов, 21.09.2013 | 09:52
Абонирайте се за нашия бюлетин