Има ли древен континент под остров Мавриций? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Има ли древен континент под остров Мавриций?
Автор: Peika.bg
Има ли древен континент под остров Мавриций?

Новооткрити кристали, изхвърлени от вулканично изригване на остров Мавриций, са няколко милиарда години по-стари от самия него.

Именно затова специалисти смятат, че те представляват останки от древен микроконтинент, известен като Мавриция.

Според изложените хипотези
този „изгубен континент“ някога е свързвал Мадагаскар и Индия със суперконтинента Гондвана. Вероятно обаче е бил погълнат от Индийския океан пред около 84 млн. години. Днес обаче изследователи смятат, че са открили „парченце“ от Мавриция.

Мавриций се намира на около 2000 км от южното крайбрежие на Африка и е част от Маскаренските острови. Смята се, че това е относително нова земна маса, сформирана от гигантски подводни вулканични изригвания преди 8-9 млн. години.

Самият факт, че намерените от учените кристали са от циркон (често срещан скъпоценен камък, който може да бъде както безцветен, така и жълт, червен, син, кафяв и зелен) им е подсказало, че това, което държат в ръцете си, е дошло от океана. Цирконите се образуват основно от гранитите на древните континенти, които някога са се разпростирали на повърхността на планетата. След като екипът датира кристалите между 2,5 и 3 млрд. години, ученитете решават, че находката им принадлежи на отдавна изгубения континент Мавриция.

Самият факт, че под Мавриций са били открити циркони, които са толкова стари, доказва, че под острова се крият много по-древни материали, които са произлезли от земна твърд. Също така това не е първият път, в който се откриват древни циркони на територията на Мавриций - през 2013 г. екип от учени се натъква на следи от циркон из пясъците, който също бил на на няколко милиарда години.

Смята се, че древният континент е бил разбит на парченца, някои от които са се озовали под сегашната земна маса, която сформира днешния остров Мавриций. Това обяснява и мистерията защо някои райони от Индийския океан имат много по-силни гравитационни полета от други, което е потенциална индикация за по-дебели земни кори.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин