Имението Кинта де регалейра в Синтра, Португалия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Имението Кинта де регалейра в Синтра, Португалия
Автор: Елена Исаева

Синтра е едно португалско бижу, което се радва на хиляди туристи всяка година. Градът предлага множество различни туристически забележителности на своите посетители и се е утвърдил, като една от най-предпочитаните еднодневни екскурзии от столицата Лисабон, както и от други точки на Португалия. Синтра е едно очарователно португалско бижу и не е случаен фактът, че Ханс Кристиан Андресен го описва като „най-красивото място в Португалия.“ Синтра е град, който не бива да бъде подминаван с лека ръка. Градът освен, че е красив, очарователен и просто едно малко португалско бижу, той е дом и на някои масонски загадки и мистерии.

Едно от най-интересните места в Синтра определено си остава имението „Кинта де регалейра“. Това е едно красиво и доста странно място, микс от много стилове, но с преобладаваща готичека нотка. Построено е през 19 век и буди различни чувства у своите посетители. Сградата на имението е заобиколена от прекрасни градини, които представляват доста сложни лабиринти, статуи със загадъчни символи, на места езически, на други религиозни. Това място е така притегателно, защото се предполага, че е свързано с масоните.

Имението Кинта де регалейра в Синтра, Португалия
Снимка: pixabay.com

 

През 1840 г. имението е закупено от баронеса де Регалейра, дъщеря на Алфонс Ален, заможен търговец от Порто, а може би и масон. От там идва и неговото име. Имението още се нарича „Имението на милионера Монтейро“, тъй като Антонио Монтейро, екстравагантен милионер го купува на търг през 1893 г. Той наема архитекта Луиджи Манини, който превръща сградата в едно истинско архитектурно бижу – смесица от готически, романтичен, ренесансов и масонски стил. Смята се, че той е оставил доста скрити послания и символи из цялата територия на имението. Проектът е завършен през 1911 г.

Вътрешността на сградата е също толкова впечатляваща, колкото и нейният външен вид. В трапезарията има голяма камина, на която има изобразени голям брой ловни сцени. Една от най-красивите стаи обаче е Залата на кралете. Нейният таван е много богато украсен с изображенията на 20 крале и 4 кралици на Португалия, както и с други видни португалски граждани. В парка към двора има малко параклисче, което е украсено със сцени от живота на Христос. Има множество тамплиерски символи и по него.

Имението Кинта де регалейра в Синтра, Португалия
Снимка: pixabay.com

 

Дворецът е колкото красив, толкова и мистичен. Най-вълнуващото и загадъчно място тук е Кладенецът на просвещението, в който одавна няма вода и се смята, че е използван за различни ритуали и церемонии. Предполага се, че именно тук масоните са се посвещавали в тяхното братство. Едно от поверията гласи, че когато пътешественикът се спуска в кладенеца, с всяко следващо стъпало го обгръща все по-дълбок мрак и само компасът на дъното, нарисуван над кръста на рицарите тамплиери, който винаги сочи на изток, му напомня, че човек винаги се стреми към светлината. Друг мистериозен кладенец в близост до този пък има девет платформи, което се смята, че символизира Деветте кръга на ада според Данте. Освен тези чудни и доста странни места, в градините има още много такива, които също се смята, че са дело на масонското изкуство и гений.

Ако някой ден посетите град Синта, не пропускайте това място. Определено няма да съжалявате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин