Императорско величие - дворците на Санкт Петербург - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Императорско величие - дворците на Санкт Петербург
Автор: Елена Исаева

Санкт Петербург – императорската „столица“ на Русия. Градът е основан през 1703 година от Петър I и съответно е кръстен на него. През годините е имал и други имена – Ленинград, Сталинград – все на хората, които са били на власт по това време и все пак името Санкт Петербург си остава най-величествено и подходящо за този космополитен град.

Лично за мен, той е един от най-красивите в света. Размерите на сгради, църкви и дворци са огромни, а разстоянията се струват на всеки турист безкрайни, но Санкт Петербург носи неизмерим чар и усещане за простор.

Императорско величие - дворците на Санкт Петербург
Снимка: Елена Исаева
 

Императорският град има толкова много неща, които може да предложи на своите посетители – музеи, дворци, величествени църкви, огромни красиви паркове, множесто кафе-книжарници, където може да почетете от любимата си книга, пиейки чаша ароматно кафе.

Безспорно, едни от най-красивите и пищни забележителности в руския град са три двореца, които днес са превърнати в музеи, достъпни за всички туристи.

Императорско величие - дворците на Санкт Петербург
Снимка: Елена Исаева
 

Ермитажът е един от символите на Санкт Петербург, намира се на Дворцовия площад и е музей със световна слава. Той е най-големият в цяла Русия, като за да разгледате всеки един експонат по 1 минута, за 8 часа на ден, ще ви трябват 11 години, за да успеете да видите всичко, което тази невероятна сграда съхранява. Ермитажът не винаги обаче е бил музей. Някога той е бил зимен дворец на руските императори и императрици. Това е било любимото място на Екатерина Велика, като тогава са допускани съвсем тесен кръг от хора. Интересното е, че откакто е музей, директори винаги са били мъже, а той е основан благодарение на жена – Екатерина Велика. Самата дума „ермитаж“ значи уединение. Странно, но въпреки огромните зали и хилядите туристи, в един момент човек дори може да почувства самота в това творение на изкуството. Това е така, защото помещенията са огромни, с високи тавани и всеки посетител се е вглъбил в собствените си мисли за някое произведение и просто не забелязва никой друг. Там с пълна сила се чувства изразът „Сам сред тълпата“.

Друго приказно място, близо до Санк Петербург е дворецът Петерхоф, само на 29 километра. Това е една от топ забележителностите в Русия, а може би и в целия свят. Дворецът, с многото си и богато украсени зали е наистина зашеметяващ. Но дори още по-красиви са градините и фонтаните, които се намират в дворното пространство.

Императорско величие - дворците на Санкт Петербург
Снимка: Елена Исаева
 

Пред самия дворец има 16 метрова тераса, в края на която започва уникално украсената, т.нар. Голяма каскада. Тя е построена в невероятния бароков стил, като е украсена с различни позлатени статуи на древногръцки божества. Водата, която се стича по тази каскада, достига чак до Финския залив.

Императорско величие - дворците на Санкт Петербург
Снимка: Елена Исаева
 

Една от най-внушителните статуи е тази на Самсон, който е разтворил пастта на лъв, а от нея се изтрелва голяма струя вода. Скулптурата е направена толкова детайлно и внимателно, че стоейки до нея усещате вибрациите на борбата на лъва и силата и мощта, които излъчва Самсон. Не случайно се намира в центъра на каскадата.

Паркът около сградата на двореца и толкова голям и красив, че човек може да се разхожда в него с часове и да не му омръзне. На много места има пейки, на които може да седнете и да се насладите на различни цветя и растения, на гледката към двореца или просто да си починете от ходенето.

Третото руско бижу, на което ще се спрем е Екатерининбург в Царско село. Началото на строежа на този дворец започва при Екатерина I, жена на Петър I. Той ѝ подарява земята, на която тя иска да си построи лятна резиденция с огромен розариум.

Императорско величие - дворците на Санкт Петербург
Снимка: Елена Исаева
 

Дворецът има невроятна фасада, която в двата края има позлатени куполи. През него се намира една от градините на двора, в която храстите и растенията са оформени като геометрични фигури.

Голямата бална зала в двореца е наистина внушаваща, със своите размери и украса – проектирана за ипмератори и императрици. В нея са се сътояли пищни и много разточителни балове и приеми на царското семейство.

 

Императорско величие - дворците на Санкт Петербург
Снимка: Елена Исаева

Една от най-забележителните стаи в Екатерининбург е кехлибарената стая. Всички стени на тази стая са направени от панели изцяло от кехлибар. Те са подарък от пруския крал Фридрих Iпрез 1717 година. Някои казват, че през годините малко по-малко тази стая, която сама по себе си е изкуство, е разграбена и в момента кехлибарът, който стои на стените не е автентичен. Няма как да сме сигурни в това твърдение. Едно обаче е факт – дворецът е невероятно красив и всяка една педя от него ще ви хареса и завладее.

Руските императори определено са оставили отпечатък не само върху своята история, но и върху световната. Въпреки, че има хора, на които тези дворци биха се сторили претрупани, дори кичозни, не може да се отрече, че те са величествени. Със своята уникалност те са впечатлявали велики поети, художници и творци и ще продължават да го правят и занапред.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин