Индия експрес: Как да си купим билет за влака - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Индия експрес: Как да си купим билет за влака
Автор: Екатерина Мандова

Със сигурност не очаквате, че едно от най-трудните неща в Индия е да си купите билет за влака. Това произлиза от факта, че обикновено местата за желаната от вас дестинация са се изчерпали преди месеци, опашките са километрични, а самата процедура е дълга и досадна.

Ето няколко полезни съвета, които могат да ви спестят доста нерви.

Бланки за резервация

Колкото и странно да ви звучи, за да си купите най-обикновен билет, трябва първо да попълните бланка за резервация. Добрата новина е, че ако сте повече хора можете да попълните само една. Така и вероятността да седите един до друг във влака е по-голяма. В бланката се пише какво ли не – от в коя класа искате да пътувате до адрес в страната или пък на колко години сте. Ако нещо в бланката липсва, ви връщат и ви предстои ново блъскане и чакане, за да се доберете до гишето.

Класите във влака

Класите във влака са четири – 1 AC, 2 AC, 3 AC и Sleepers. Разликата е главно в цената, нивото на чистота, хората и дали има или няма вентилатор. Съветвам ви да пробвате пътешествие във всяка от тях. Заслужава си.

Предпазни мерки

Без веригата и катинарът не можете да оцелеете в индийски влак. Ако пътувате сами те са от жизнена необходимост, защото само едно ходене до тоалетна може да ви коства багажа. Под всяка седалка има специално място, където да вържете и заключите багажа си. Не се притеснявайте и ако сте забравили да си ги набавите предварително. Услужливи търговци не само ще ви ги продадат, но дори ще ви помогнат да си завържете багажа. След това вече можете да спите спокойни.

Пътуването

Пътуването е обикновено дълго, понякога отнема денонощие или пък две. Не е нужно да се притеснявате за храната, защото във влака минават търговци на какво ли не, можете дори да слезете на някоя спирка и да си купите нещо. Само внимавайте да не си останете на нея. Седалките в купетата лесно се превръщат в скамейки, на които можете да спите. В по-високия клас купета ви дават завивки и възглавница. Не се учудвайте, ако докато си спите сладко, някой се намести до вас. Това е честа практика в по-ниския клас места, защото много хора пътуват там нелегално или не са успели да се вредят за място. Разбира се, ако сте жена, никой индиец няма да си позволи нахалството да се намърда до вас, най-много някоя пухкава индийка да се опитва нагло-нагло да ви избута.

Специална квота билети

Добре е да знаете, че има няколко вида места във влака. Едната от тях е квотата за чужденци, дори на гарите в по-големите градове има специални гишета, на които висят табелки Foreigners. Не се учудвайте обаче, ако и пред тях видите километрична опашка от индийци. За да се сдобиете с място от тази категория, трябва да носите международния си паспорт и виза, добре е да имате и техни копия в случай, че поискат да ги задържат. За жените има специални привилегии, тъй като пътуват рядко и по тази причина са облагодетелствани не само с отделна квота места, ами и пътуват в отделни купета на влака, където охраната се състои също само от жени.

На мен лично ми се наложи да ползвам в Индия т.нар спешна квота. Това са особена категория места във влака, които се продават в последния момент на по-висока цена и то най-вече от туристическите бюра. Можете да настоявате за тях и пред кондуктора, ако изтъкнете важна причина за пътуването си, като например че отивате на индийска сватба. За целта обаче пак трябва да имате попълнен формуляр.

Резервация в интернет

Е, за всичко си има и по-лесен начин. Така че ако сте изморени от опашките, блъсканицата и всичко индийско ви идва вече в повече, можете да си резервирате и билет онлайн. Има много туристически компании и сайтове за резервации, които предлагат тази услуга.

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин