Интересна изложба изненадва посетителите на музей в Констанца - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересна изложба изненадва посетителите на музей в Констанца
Автор: Мая Джамбазова

В Исторически и археологически музей в Констанца има интересни артефакти от различни периоди. Едни от тях са т.нар. „седящи“ хора или „мислители“.

>

>

Това са малки праисторически статуетки, изобразени на днешните 200 румънски леи. Но от втората половина на август 2017 г., на третия етаж на музейната сграда, има една вълнуваща и много любопитна сбирка. Тя представя периода на комунизма в румънска Добруджа. Озаглавена е „Комунизмът в Добруджа (1944-1989 г.)“

Изложбата е част от постоянната експозиция на музея и представя всички аспекти на комунистическата епоха – ученическия живот, политическата дейност на партията, труда на обикновените работници, периодичния печат и най-вече бита в Румъния за периода 1944-1989 г. В 20-ина витрини са подредени награди на труда, военни книжки и ордени, списания и вестници, документи, но най-любопитна е последната зала. В нея е представен всекидневният живот от периода между 44-та и 89-та година.

В едната зала е подреден хол на средностатистически румънец, живял през комунистическата епоха. Има стар фотьойл, лампа, поставена на малка масичка, шкаф с телевизор „Космос“, окачен на стената фотоапарат „Смяна“ и радио с ръчно сменяеми станции. По-любопитни са витрините до възстановката на жилищната стая. А именно – колекция от сапуни, кремове за бръснене, кърпи и др.

В средата на малката зала има квадратна витрина, в която са поставени банкноти от времето на комунизма в Румъния. Те са подобни на нашите социалистически книжни левове. Като цвят и сюжети румънските пари, от онзи период са, идентични с левчетата. На тях има селянка, носеща на рамо в кош селскостопанска продукция, пътен строеж, товарене на продукция от мина и др. Показана е и банкнота с Тудор Владимиреску. 

След като разгледате музея, можете да се разходите с лодка или на водно колело в Табакария или езерото на Мамая. А също да посетите аквариума, делфинариума, етнографския музей и трите храма от т.нар. триъгълник на религиите – православна катедрала, католическа църква и джамия. Освен това има и музей на скулптурното изкуство, събрал най-значимите произведения на румънски творци. Той е точно в началото на триъгълника на религиите, до останките от древен Томис – римска улица и част от колонада.

Магазините в Констанца предлагат голямо разнообразие. В супермаркетите може да се купят местни продукти, известни със своето високо качество – вино, кашкавал и горчица. Има и други изделия, готвени храни, тестени изделия, някои от които по 1 лея или 0,50 ст., шоколад по 2 леи.

Констанца е красива по всяко време на годината. Освен това пътешествието почти няма да се отрази на бюджета ви! Тя е чудесна идея за уикенд пътешествие!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин