Интересни дестинации за Коледа и Нова година в Европа - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Интересни дестинации за Коледа и Нова година в Европа
Автор: Peika.bg
Интересни дестинации за Коледа и Нова година в Европа

Зимата в Европа е чудесно време да посетите най-красивите коледни базари! Ако търсите подаръци и мечтаете за прекрасния аромат на Коледа, вижте нашата селекция от най-добрите коледни събития и базари на Стария континент.

Заедно с Банка ДСК и новата им кредитна карта DSK-Wizz Air ви представяме най-празнични дестинации и техните атракции! Зарадвайте себе си и близките с няколкодневно пътешествие за Коледа и Нова година!

Виена
Австрия

от 17 ноември до 24 декември 2018 г.

За повечето пътешественици Виена е сред най-предпочитаните дестинации в света за празнуване на Коледа. Почти всеки по-голям площад в града се превръща в коледен базар: най-старият е „Фраюнг”,следван от „Музеумсквартиер” и „Нойбаущрасе”. Те отварят към края на ноември и ще работят до Коледа. Този, който заслужава най-голямо внимание, се намира пред кметството. Тук можете да видите и да купите най-невероятните играчки за елха. Отвсякъде се разнася ухание на коледни сладки, пунш и топли напитки.

През декември всяка улица във Виена блесва в различна светлина , което е доста полезно, за да не се загубите. По традиция по Коледа в града се издигат много сцени, от които можете да чуете почти всеки стил музика.

Най-очарователната част от базара е в самото кметство. Там са изградени няколко работилнички за деца. Като малки джудженца те майсторят сладки, играчки и какво ли още не. Препоръчваме ви да посетите базара за десерт - вечер, когато можете да се насладите на невероятната украса на кметството и градината пред него.

Интересни дестинации за Коледа и Нова година в Европа


Повече информация за коледния базар можете да откриете ТУК.

***

Аахен
Германия

от 23 ноември до 23 декември 2018 г.

В Аахен се организира един от най-интересните и пищни коледни базари в Германия. Той предлага традиционна и изискана коледна атмосфера. На границата между Белгия и Холандия, Аахен има много удобно разположение, така че лесно ще стигнете до тази празнична дестинация.

Подобно на други немски коледни базари и този в Аахен също има въртележка, която задължително трябва да посетите, особено ако сте в града със семейството. Рисувайте коледни картички с децата си в някое от ателиетата на базара и ги заведете да се запознаят с Дядо Коледа.

Докато се разхождате из базара, не пропускайте да опитате картофените палачинки, които местните похапват по всяко време на деня. Опитайте така популярните джинджифилови сладки, марципанов хляб или пък се сгрейте с едно ароматно вино.

Интересни дестинации за Коледа и Нова година в Европа
Снимка: Thomas W/Flickr

Още информация за коледния базар потърсете ТУК.

***

Колмар
Франция

от 23 ноември до 30 декември 2018 г.

Колмар съчетава всички съставки за мечтаната коледна дестинация: култура, релаксация, гастрономия, вина, традиции, архитектура. Посетете петте коледни базара на града, свързани с лабиринт от малки улички, всяка от които красиво украсена. Мястото е идеално за екскурзия със семейството или с приятели. Ако използвате кредитна карта DSK-Wizz Air., отстъпката за самолетни билети, която получавате, важи за до 5 от вашите придружители по време на полета.

Коледните базари в Колмар са сгушени в няколко от по-големите градски площади. Всеки един прилича на мини селце, в което занаятчии и местни търговци предлагат своята продукция. Но не си мислете, че пазаруването е единственото, което можете да правите тук. Включете се в организираните екскурзии, дегустации, изложби на традиционни играчки, концерти или заведете децата си в някоя работилница. Не пропускайте и парка "Плас Рап", където малчуганите могат да се забавляват на ледената пързалка, да се завъртят на въртележка от 1900 г. или да се повозят на коледно влакче.

Накрая можете да се разходите с лодка по живописния район "Малката Венеция", докато опитвате от местния ликьор и се наслаждавате на празничната атмосфера!

Интересни дестинации за Коледа и Нова година в Европа

Още полезна информация за коледния базар можете да откриете ТУК.

***

Талин,
Естония

от 24 ноември 2018 г. до 6 януари 2019 г.

Коледните забавления в Талин се отличават с автентичност и невероятна красота. Потопете се в приказния празничен базар, който се организира на площада на кметството. В центъра му се издига високо коледно дърво, заобиколено от малки къщички с блестящи светлини, където можете да опитате сладкиши, мезета, греяно вино и още много съблазнителни лакомства.

Освен Дядо Коледа и неговите елени, които са любима атракция за децата, не пропускайте да разгледате и коледната елха. Интересен факт е, че Талин е дом на първото коледно дърво в света. То е издигнато на площада на кметството и стои в основата на ритуал от 1441 г. При него неженени местни търговци пеели и танцували с местните момичета около дървото, което после било изгаряно. Традицията с песните и танците около елхата продължава и днес.

Интересни дестинации за Коледа и Нова година в Европа

Допълнителна информация за коледния базар вижте ТУК.

***

Брюксел,
Белгия

от 30 ноември 2018 г. до 6 януари 2019 г.

Пътуващите, които търсят магическата атмосфера на Коледа, задължително посещават базара "Зимни чудеса" в Брюксел. Той е разположен в историческия център на града и обхваща район с дължина от 2 км. Редуващите се коледни къщички ще ви предложат местни специалитети, ще демонстрират различни занаяти и ще ви създадат празнично настроение.

Не пропускайте да се попързаляте на ледената пързалка, разположена на площада на Монетния двор. Когато падне нощта, отидете до църквата „Света Катерина“. Фасадата ѝ се превръща в екран за видеомапинг, при който се прожектират интересни видеа с празничен характер.

Великолепно коледно дърво, магическо и оригинално светлинно и звуково шоу, празничен Коледен парад, традиционното виенско колело – всичко това можете да откриете в белгийския град в дните преди празника. Разбира се, не пропускайте и работилниците за шоколад! Ще си оближете пръстите!

Интересни дестинации за Коледа и Нова година в Европа

Повече информация за коледния базар открийте ТУК.

***

Прага
Чехия

от 1 декември 2018 г. до 6 януари 2019 г.

Най-добрият коледен базар в Чехия, този в Прага, приветства пътешественици от цял свят всяка година. С времето той се е превърнали в класически избор за прекарване на празничните дни.

Самият  базар е съставен от дървени, подобни на планински хижи, къщички. Оттук можете да си купите всякакви ръчно изработени неща – бродерия, керамични фигурки, кукли, дървени играчки, стъклени предмети, ръчно направени ароматизирани свещи, шалове...

На деня на Свети Николай (5 декември) през Стария град минава празнично шествие, начело със самия Свети Николай (Микулаш). Децата трябва да му изпеят песничка или да му кажат стихче, за което получават награда – сладкиш.

Прага е изключително романтична, особено в този период на годината. Елате да откриете коледния базар с приятели, близки или със семейството. Опитайте пивка бира, различни видове наденички, а за десерт – хапнете трделник. Прави се от сладко тесто, навива се на дебели шишове, след което се пече на открит огън и се овалва в захар и орехи. Сигурни сме, че ще помните Коледата, прекарана в Прага много, много дълго!

Интересни дестинации за Коледа и Нова година в Европа

Още за коледния базар прочете ТУК.

***

Загреб
Хърватия

от 2 декември 2018 г. до 6 януари 2019 г.

През последните 3 години коледният базар в Загреб бе избиран за най-добрия в Европа. Тук ще можете да се насладите на интересни занаяти, сладки лакомства, множество събития, ледени пързалки, концерти и всичко на това на достъпни цени. Разбира се, всичко ще е по-достъпно за вас с кредитна карта DSK-Wizz Air.

Докато сте на базара, можете да се завъртите покрай сцените в центъра на града, където да се насладите на разнообразни музикални и танцови изпълнения. Най-голямата сцена е на централния площад "Бан Йосип Йелачич", както и в близкия парк Зринйевац.

Специално за децата е пуснат Весел Коледен трамвай, където могат да се запознаят с Дядо Коледа, елфи, феи и други приказни създания. Докато ги гледате как се забавляват, можете да изпиете чаша горещ шоколад или греяно вино и да си купите красива украса за дома или сувенири за приятели.

Интересни дестинации за Коледа и Нова година в Европа

Полезна информация за коледния базар можете да откриете ТУК.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин